Probleme cu echivalarea studiilor
Această libertate în actul de studiu însă nu e reglementată în România, iar tinerii pot întâmpina probleme în echivalarea studiilor.
“Peste tot în lume se practică homeschooling- ul, însă există un conflict permanent între dreptul părintelui de a decide asupra copilului şi încălcarea dreptului la educaţie şi integrare socială. În România, din păcate, nu există cadru legislativ, iar părinţii care îşi retrag copiii de la şcoală riscă amenzi. Noi nu avem un sistem de evaluare a cunoştinţelor copilului pentru a verifica dacă a atins nivelul de competenţe echivalent vârstei. Frecventarea şcolii e obligatorie potrivit Legii Educaţiei şi, dacă nu îţi duci copilul la şcoală, eşti răspunzător în faţa autorităţilor”, ne-a declarat Şerban Iosifescu, directorul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
Lecţiile se fac pe internet
- Pentru a putea practica “şcoala acasă”, părinţii îşi înscriu copiii la şcoli din străinătate – aşa-zisele “şcoli umbrelă” – unde acest sistem de învăţământ e recunoscut de legislaţie. Cele mai populare sunt unităţile de învăţământ din America, unde taxele de şcolarizare variază între 200 şi 1.000 de dolari pe an.
- Cele mai multe lecţii se fac online, iar manualele sunt integral virtuale. Sunt interactive, cu multe explicaţii foto şi video, cu jocuri şi diferite experimente. “Şcolile-umbrelă” mari oferă toate materialele de care e nevoie pentru parcurgerea curriculumului propriu, însă pentru această opţiune taxa ajunge la câteva mii de dolari pe an.
- Pentru a nu-i priva de socializarea cu alţi copii, mulţi părinţi îi înscriu la cursuri opţionale, meditaţii sau ateliere.
- Homeschooling-ul nu necesită o programă anume.
Cum se întâmplă în alte ţări! Învăţatul acasă se practică mai mult în mediul rural
Şcolitul acasă se practică în mai multe ţări. De exemplu, în Statele Unite ale Americii acest mod de educare este practicat de 3,4% dintre elevii americani (în jur de două milioane de de copii).
Această modalitate de învăţare a devenit răspândită pe teritoriul american în anii 70 şi se practica mai mult în mediul rural şi în cartierele mărginaşe.
Însă învăţatul acasă se practică şi în Cehia, Franţa, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Elveţia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda sau Israel, dar peste tot numărul celor care accesează învăţâmântul la domiciliu este mai mic decât al celor care urmează şcoala obişnuită.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro