Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) din Luxemburg a propus excluderea persoanelor gay de pe lista donatorilor de sânge, fără ca decizia să fie considerată o discriminare bazată pe orientarea sexuală. Decizia judecătorilor CEJ vine după ce un medic din Franţa i-a interzis unui homosexual să doneze sânge, cazul ajungând la CEJ. Franţa le-a solicitat astfel judecătorilor europeni să clarifice dacă interdicţia persoanelor gay de a dona sânge contravine sau nu cu drepturile fundamentale ale Uniunii Europene.
Judecătorii francezi şi-au motivat convingerile, în faţa Curţii Europene de Justiţie, pe baza faptului că persoanele homosexuale resprezintă un grup de risc în care rata de infectare cu virusul HIV este foarte mare, în special în Franţa unde este chiar şi de 200 de ori mai mare decât în cazul persoanelor heterosexuale.
Legislaţia germană prevede şi ea o interdicţie similară pentru homosexualii care doresc să doneze sânge. Potrivit CEJ excluderea acestei minorităţi sexuale este justificată doar în cazul în care există un risc crescut de transmitere a unor boli infecţioase grave, precum HIV, în lipsa unor tehnici eficiente de detectare sau metode mai bune de protecţie a sănătăţii beneficiarului. Aşadar, CEJ oferă libertatea fiecărei ţări de a decide dacă va spune”NU” donării de sânge de către homosexuali, în cazul în care protejarea sănătăţii celor care primesc sângele donat nu poate fi garantată.
Harald Petzold, reprezentantul partidului de stânga din Germania, a cerut Consiliului Medical să revizuiască propunerea şi să ia în considerare interzicerea discriminării bazate pe orientarea sexuală.
Asociaţia Lesbienelor şi Homosexualilor a subliniat, la râdul ei, că riscul de contaminate cu HIV cauzat de donatorii de sânge depinde dacă practicile sexuale sunt sigure sau nu. În schimb, simpla apartenenţă la un grup de risc şi excluderea de la donarea de sânge ar trebui să aibă loc mai degrabă ca urmare a comportamentului nesigur specific. Prin urmare, excluderea generală a homosexualilor şi bisexualilor de la donarea de sânge ar trebui să fie abrogată, susţin aceştia.