Conservele au toţi nutrienţii esenţiali
Cantitatea fiecărui nutrient din conserve (proteine, grăsime, fibre, legume, cereale) este perfect echilibrată. Astfel se evită şi carenţele, şi excesele. De exemplu, dacă animalul primeşte prea puţine proteine, va avea întârzieri în dezvoltare; dacă primeşte prea multe, apare riscul de alergie sau intoleranţă.
O cantitate prea mică de grăsimi ia din energie, în vreme ce una prea mare provoacă deranjamente stomacale. Iar carenţa de fibre “se răzbună” prin constipaţie. Mâncarea industrială este uşor de digerat şi este foarte hrănitoare: animalele de companie nu au nevoie de o cantitate prea mare pentru a se simţi sătule.
Crochetele, bune pentru dantură
Pisica şi câinele care ronţăie crochete au o dantură mai sănătoasă, riscul apariţiei tartrului şi plăcii dentare fiind mult redus în cazul lor, prin comparaţie cu semenii care mănâncă “la masa” stăpânului.
Pentru buna funcţionare a tractului urinar, veterinarii ne sfătuiesc însă să le alternăm cu hrana umedă (conservele de carne) şi să ne asigurăm că animalele au tot timpul la dispoziţie apă proaspătă.
Fiecare afecţiune cu dieta ei
Un avantaj major al produselor industriale, conform medicului Liliana Soare, este existenţa dietelor – formule de hrană special create de veterinari nutriţionişti pentru animalele care au diverse afecţiuni – dermatologice, renale, hepatice, cardiace, intestinale, metabolice (obezitate, diabet), oncologice, urinare, neurologice ori legate de mobilitatea articulaţiilor şi a membrelor etc. Mai pe înţeles, pentru fiecare afecţiune există un tip de hrană care o poate ţine sub control.
Ţine cont şi de vârstă!
- Puii au un metabolism foarte rapid, consumă multă energie, aşa că au necesităţi nutritive mai mari decât adulţii. De aceea, hrana lor conţine mai multe proteine şi mai multe grăsimi, vitamine şi minerale, fiindcă orice carenţă de acest gen afectează dezvoltarea organelor interne, a musculaturii şi osaturii.
- Adulţii nu consumă la fel de multă energie ca puii, aşa că dieta lor conţine cantităţi moderate de proteine, grăsimi, vitamine, minerale şi fibre.
- Seniorii sunt şi mai puţin activi, motilitatea intestinală scade şi au nevoie de un plus de fibre şi de mai puţine grăsimi. La vârsta a treia încep să apară problemele de sănătate şi se impune trecerea la dietele specializate.
- Femelele gestante şi cele care alăptează au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi şi săracă în fibre şi carbohidraţi. Echilibrul dintre calciu şi celelalte minerale trebuie să fie optim, pentru a garanta dezvoltarea perfectă a oaselor şi a dinţilor puilor. Un ingredient valoros e şi acidul gras Omega- 3 DHA, implicat în dezvoltarea vederii şi a creierului puilor.
Alege fructe şi legume care nu fermentează
Şi totuşi: nu-i poţi da chiar nimic din hrana ta de zi cu zi? Ba da, spune specialistul: legume şi fructe proaspete şi bine spălate, dar numai din cele care nu fermentează – morcovi, mere, banane, ardei gras, pepene roşu, broccoli.
Sunt surse importante de vitamine, minerale şi enzime, reglează digestia, previn constipaţia şi diareea, fortifică imunitatea. În plus, morcovii stimulează câinele să roadă, merele îmbunătăţesc starea de spirit a îmblănitului, broccoli protejează împotriva tumorilor şi este recomandat animalelor care suferă de diabet.