Bucurestenii vor plati pentru incalzirea si pentru apa calda pe care le-au consumat cu aproape 40% mai mult in luna ianuarie 2008 fata de perioada similara a anului 2007. Majorarea a fost determinata atat de cresterea cu 25% a consumurilor, datorate temperaturilor mai scazute din acest an, cat si indexarii cu 11% a pretului gigacaloriei.
Potrivit secretarului general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), Mihail Popescu, pentru luna ianuarie 2008 regia a facturat catre consumatorii alimentati din punctele termice o cantitate de energie termica mai mare cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. ‘Modificarea este generata de diferenta mare intre temperaturile medii exterioare (care in ianuarie 2007 au fost de +5,80C, iar in ianuarie 2008 nu au depasit -1,60C), de parametrii la care a fost livrat agentul termic, dar si de cantitatea de caldura necesara asigurarii confortului termic in locuinte’, ne-a declarat oficialul RADET.
Pe langa toate acestea, la facturile pe care le vor avea de platit bucurestenii racordati la sistemul centralizat de termoficare se va adauga si pretul majorat cu 11% al agentului termic, care costa acum 119 lei/ Gcal, fata de 107,5 lei/ Gcal, cat era in ianuarie 2007.
Conform unui studiu realizat de reprezentantii RADET, bucurestenii au fost destul de economi in privinta consumurilor de apa calda si de caldura. 50% dintre clientii RADET au consumat sub 0,10 Gcal/mp suprafata echivalenta termic, reusind sa-si mentina costurile in jurul valorii de 143 de lei pentru un apartament cu trei camere. De asemenea, 41% dintre consumatori au avut de platit pana la 0,14 Gcal/mp suprafata echivalenta termic, respectiv circa 200 de lei pentru un apartament cu trei camere. Restul de 9% dintre bucurestenii platitori la RADET au fost ceva mai ‘risipitori’, ei depasind pragul de 0,14 Gcal/mp suprafata echivalenta termic, dar nu datorita consumurilor, ci din cauza lipsei repartitoarelor de costuri.
Uite cat va costa
In Bucuresti, noile facturi afisate pe luna decembrie la intretinere au crescut considerabil, iar cele care vor fi afisate la inceputul lunii martie, pentru luna ianuarie, vor fi si mai mari. Potrivit lui Dan Olteanu (65 de ani, foto), administratorul unui bloc situat pe soseaua Pantelimon, costurile intretinerii ar putea creste cu pana la 40% pe luna ianuarie, conform ultimelor facturi emise de furnizorii de utilitati, fata de ianuarie 2007. Astfel, daca pana acum pentru o garsoniera s-a platit o intretinere medie de 200 de lei, aceasta va fi luna viitoare de circa 280 de lei. Pentru un apartament cu doua camere la care intretinerea a costat in decembrie 300 de lei, se vor achita pentru ianuarie circa 420 de lei, iar pentru unul de trei camere va creste de la 370 de lei, la circa 520 de lei.
Brasovenii au de platit dari de peste 2.000 de lei la bloc
Unii brasoveni sunt revoltati ca intretinerea pe luna noiembrie este de peste 2.000 de lei, desi locuiesc in apartamente mai mici de 50 de mp. Singura explicatie este ca cei de la firma de repartitoare au facut gresit calculele.
‘Am facut reclamatii si in noiembrie la firma de repartitoare. Ne-au venit 20 de gigacalorii, ceea ce e imposibil pentru nici 50 de mp. Pe noiembrie avem de platit 2.200 de lei. Iar acum, sefa asociatiei de locatari mi-a spus ca pentru ianuarie trebuie sa platim peste 3.000 de lei, insa am primit o hartie doar pe luna noiembrie. Nu am de gand sa platesc nici un leu pana nu se clarifica situatia’, ne-a declarat Ambrozie Ursan, unul dintre locatarii blocului nr. 76, din municipiul Brasov. ‘Nu stim precis din ce cauza sunt asa de mari intretinerile. Credem ca repartitoarele sunt de vina, se greseste undeva la calcule sau cineva fura pe undeva’, a declarat si Lucian Visoescu, cenzor la asociatia care administreaza blocul nr. 76.
Primaria a limitat facturarea caldurii
Consiliul Local Brasov a interzis, din luna februarie, facturarea unui consum lunar de agent termic mai mare de 1,5 gigacalorii pentru o garsoniera, doua gigacalorii pentru apartamentele cu doua camere si 2,5 pana la 3 gigacalorii pentru apartamentele de trei si patru camere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro