StuxNet, cel mai sofisticat virus
În 2012, producători de antiviruşi ca Symantec şi Kaspersky au anunţat apariţia StuxNet, un virus “atât de sofisticat, încât pare mai degrabă creaţia unui guvern”.
Ţinta de predilecţie a lui Stux- Net a fost Iran-ul – aproape 60% din calculatoarele infectate fiind din această ţară, conform Symantec. Ceea ce este cu adevărat interesant la Stuxnet este faptul că a infectat anumite echipamente industriale de control, fabricate de Siemens. Mai precis, echipamentele care controlau centrifugele iraniene, folosite la îmbogăţirea uraniului. Aceste echipamente nu sunt, în general, conectate la internet, dar pentru a comunica între ele au nevoie, totuşi, de un canal de comunicaţie. Mai mult, echipamentele au nevoie uneori de reprogramare. Pentru asta, un tehnician se conectează cu laptopul şi deschide un program, de obicei al producătorului, în cazul de faţă Siemens, cu ajutorul căruia face modificările necesare. Şi aici începe munca “spionului cybernetic”… Virusul instalează un driver nou, semnat digital, cu certificate furate de la producători din Taiwan, după care încarcă pe echipamentul în cauză un cod care variază brusc turaţia centrifugelor, pentru a le distruge…
Chinezii au inventat «Marele Zid Informatic»
Cetăţenii chinezi care încearcă să acceseze reţeaua de socializare Facebook sau care sunt în căutarea unor termeni consideraţi “o ameninţare” de către Partidul Comunist din China primesc din partea Marelui Zid mesaje prin care sunt anunţaţi că nu pot face acest lucru.
Cu toate acestea, există posibilităţi de a “sparge” acest zid, pentru a putea accesa pagini de internet din afara Chinei. Utilizatorii chinezi sunt sfătuiţi cum să facă asta de către o grupare non-profit din afara Chinei, a cărei pagină de web se numeşte Greatfire.org. Potrivit Business Insider, autorităţile chineze au pus însă la punct “o armă cibernetică” prin care reuşesc să atace astfel de site-uri. Pe data de 17 martie 2015, Greatfire.org a fost atacat cu un enorm volum de trafic, respectiv de 2,6 milioane de cereri pe oră, de 2.500 de ori mai mult decât era normal.
A apărut şi un «tun cibernetic»
Mai mulţi cercetători au ajuns la concluzia că autorităţile din China, ţară care are aproximativ 591 de milioane de utilizatori de internet, reprezentând cea mai mare piaţă de internet din lume, au creat o “nouă armă cibernetică”, denumită “Marele Tun”. Aceasta poate ţinti o adresă IP specifică, adică un anumit user. Astfel, “Marele Tun” poate provoca un atac distructiv şi extrem de puternic asupra unei pagini de internet care nu îi este pe plac. Oricine vizitează un site găzduit în China sau o pagină web care nu este în interiorul graniţelor ţării, dar care rulează reclame chinezeşti, ar putea fi atacat. De asemenea, cel care se află în spatele “Marelui Tun” ar putea să intercepteze e-mailurile necriptate ale unui user, trimise sau primite, şi să le înlocuiască ataşamentele cu fişiere virusate.
Cum te protejezi de viruşii de pe internet
Virusul de internet clasic îţi poate bloca sau distruge computerul. Virusul modern, înţeles ca armă, intră în calculator şi începe să fure parole şi date fără să îţi poţi da seama. De aceea este bine să ţii cont de câteva sfaturi.
– Nu ţine wireless-ul şi gps-ul pornite mereu, pentru că în felul ăsta devii vulnerabil, uneori chiar ţintă pentru tot felul de rău-voitori. Astfel, se vulnerabilizează sistemele de acasă, wireless sau laptopuri, şi, implicit, în viitor, copiii pot deveni ţintele unor abuzuri provenite predominant din mediul virtual.
– Pentru majoritatea managerilor de firme, atacurile cibernetice par o perspectivă extrem de îndepărtată, ceva de domeniul ştiinţifico-fantastic, deşi ei, companiile lor, partenerii lor sunt bombardaţi zilnic de aplicaţii maliţioase, iar cel mai mare pericol este ca sistemele lor să fi fost deja penetrate, iar ei nici măcar să nu ştie asta. Se trezesc doar că apar în mediul online informaţii confidenţiale sau că pierd clienţi sau licitaţii şi nu înţeleg de unde li se trage…
– Cel mai adesea, vulnerabilităţile nu sunt cunoscute şi riscul scurgerii informaţiilor nu este conştientizat decât atunci când e prea târziu.
– Secretul în securitate este să nu devii ţintă. Dacă devii, atunci trebuie să te apuci temeinic şi organizat să investeşti în sisteme protective de Securitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro