√ Te grăbeşti şi nu te mai duci până la comutator ca să stingi lumina într-o cameră? Foloseşte telecomanda! Există în comerţ lustre dotate cu acest accesoriu atât de comod. Iar dacă uiţi frecvent să stingi lumina în urma ta, instalează, mai bine, o lampă cu senzori de mişcare: după circa 60 de secunde de la părăsirea încăperii, lampa se stinge şi va lumina din nou de îndată ce detectează o nouă mişcare.
√ Investiţia în becuri cu LED ţi se poate părea iniţial puţin cam piperată, dar costul se amortizează în timp: consumul de energie electrică al acestor becuri este cu circa 80% mai mic decât în cazul becurilor cu filament.
√ Aprinzi toate becurile din cameră, ca să ai un strop de lumină într-un dulap? Alt consum inutil de kilowaţi! Mai bine instalezi lămpi cu LEDuri economice (sau cu baterii) ori baghete luminoase cu LED, adaptate la spaţiile restrânse.
Nu mai risipi energia termică!
√ Află mai întâi pe unde se pierde căldura – te ajută scanerul de temperatură cu infraroşu -, apoi aplică fie garnituri autoadezive pentru izolare, fie aşa-numitele opritoare de curent.
√ Dacă ai centrală proprie, îţi prinde bine un termostat pentru calorifer: poate fi programat pe zile şi săptămâni, beneficiind de funcţii speciale (cum ar fi încălzirea rapidă, de scurtă durată, a radiatorului); şi reduce costurile de încălzire cu până la 30%.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!