Nu vrea să audă de mezeluri
Totodată, specialistul nu vrea să audă de mezeluri, de exemplu de cârnaţii din comerţ, şi este mare “fan” al celor preparaţi în casă. Iar când vine vorba de sucurile carbogazoase de pe piaţă, Menci se încruntă imediat. “Faceţi sucuri acasă, din fructe, şi combinaţi-le cu apă minerală, plată sau carbogazoasă”, ne îndrumă directorul ICA. Aşadar, iată tabelul lui Menci cu alimente bune şi alimente proaste!
Am fost la cumpărături cu «duşmanul E-urilor».
Cum toţi se întreabă ce mănâncă dr. Menci, cel care critică mai mereu parcă toate produsele, Libertatea l-a convins, anul trecut, pe “duşmanul Eurilor” să ne lase să mergem cu el la cumpărături, să vedem ce alege de pe rafturile magazinului specialistul în alimentaţie sănătoasă. Sincer, ne aşteptam să nu cumpere foarte multe, însă a reuşit să umple căruciorul foarte uşor! A luat “la greu” fructe şi legume, româneşti sau din UE, carne proaspătă, ciuperci, paste din grâu dur (grano duro), peşte proaspăt, nişte cotlete de porc pentru grătar şi multe alte bunătăţi! A evitat total preparatele, mezelurile, sucurile sau raionul cu biscuiţi şi napolitane.
Statisticile europene sunt îngrijorătoare / În România sunt 4 milioane de adulţi obezi
Românii mănâncă mult şi prost şi scot din buzunare aproape o treime din veniturile lunare pentru a se hrăni. Astfel, conform statisticilor europene, ţara noastră a ajuns să ocupe primul loc în UE în privinţa sumelor cheltuite pe mâncare, circa 100 de euro, ceea ce reprezintă 30% din venitul mediu. Totuşi, aceşti bani se duc pe mâncare proastă, pentru că tot statisticile europene ne situează pe locul trei pe continent în ceea ce priveşte numărul persoanelor obeze. În ţara noastră, la ora actuală, sunt luaţi în evidenţă 4 milioane de adulţi obezi.