Urechile
Ce greşeală faci: foloseşti aşa-numitele beţişoare pentru curăţarea urechilor. Iar rezultatul este contrar celui scontat: împingi ceara şi mai adânc, iar dacă rămân firişoare de bumbac pe conductul auditiv, ele pot provoca infecţii. Şi mai rău, împingând cu forţă capătul învelit în bumbac al beţişorului, poţi leza timpanul.
Cum este corect: dacă eşti “o albinuţă” (aşa sunt numite persoanele la care cerumenul se acumulează în exces), picură în urechi, de câteva ori pe săptămână, câte un strop de ulei de gătit sau dintr-o soluţie auriculară cumpărată de la farmacie. Apoi şterge uşor urechile, folosind un prosop moale.
Nasul
Ce greşeală faci: aspiri apă pe nas de mai multe ori pe zi, crezând că în felul acesta îl cureţi eficient sau că vei scăpa de nesuferita senzaţie de “nas uscat”. Şi din nou obţii efectul contrar: apa, folosită în exces, usucă şi mai tare mucoasa nazală.
Cum este corect: când eşti răcit(ă) sau după ce ai stat într-un mediu încărcat de praf, este recomandat, într- adevăr, să îţi cureţi fosele nazale de mai multe ori pe zi, dar ar fi bine să foloseşti ser fiziologic, apă de mare sau apă cu sare (toate aceste soluţii elimină microbii). În rest, este suficient să cureţi uşor nările dimineaţa şi seara, la duş.
Corpul
Ce greşeală faci: pentru că vremea caniculară se prelungeşte, faci mai multe duşuri pe zi; îţi spui că aşa te mai răcoreşti şi înlături transpiraţia. Dar, odată cu ea, cureţi şi filmul lipidic – stratul natural de grăsime în lipsa căruia epiderma se usucă şi se fragilizează; urmarea: faci mai uşor infecţii ale pielii, eczeme etc.
Cum este corect: duşul de seară este obligatoriu, cel de dimineaţă este opţional. În restul zilei te poţi spăla parţial, dacă este nevoie. Foloseşte săpunuri emoliente sau gel de duş. Clăteşte- te bine şi şterge- te cu prosopul tamponând pielea, nu frecând-o.
Mâinile
Ce greşeli faci: freci pielea mâinilor (uneori cu unghiile) până când se înroşeşte. Poate o şi zgârii, oferind bacteriilor mediul ideal pentru înmulţirea lor. Iar “ca să le dezinfectezi”, foloseşti, poate, produse pe bază de alcool, care irită şi mai rău şi produc dermatite.
Cum este corect: spală mâinile cu apă şi săpun moale (ideal, unul antibacterian), fără să agresezi pielea – ea are un strat protector de grăsime naturală, care nu trebuie înlăturat. Spală-te înainte şi după fiecare folosire a toaletei, înainte de a mânca şi ori de câte ori te-ai murdărit.
Părţile intime
Ce greşeli faci: te speli prea des şi/sau prea insistent şi foloseşti un produs (săpun etc.) neadecvat; din exces de zel, reuşeşti să “iei” uleiul natural al pielii şi să distrugi echilibrul florei bacteriene din aceste zone atât de delicate.
Cum este corect: spală-te dimineaţa, seara şi după fiecare scaun cu apă şi cu produse de igienă simple, cu pH cuprins între 5 şi 7 (ele respectă pH-ul fiziologic al zonelor intime); nu folosi săpunuri antibacterine; şi, atenţie, doamnelor, duşul vaginal trebuie făcut rar!
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!