La temperaturi de până la -30 de grade celsius, România e în pragul (şi) al unei crize energetice. Ieri noapte, Gazprom a sistat şi furnizarea de gaze către România. Directorul Transgaz, Ioan Rusu, susţinea ieri dimineaţă că România nu va avea probleme, deoarece va apela, mai ales pentru consumul casnic, la rezervele din depozitele sale. Iar Boc şi Videanu promiteau tot ieri, euforici, că “niciun cetăţean nu va suferi”. Să fim serioşi, pe de o parte, “cămara” nu-i aşa bogată, iar pe de alta, dificultăţile energetice ale industriei înseamnă şomaj şi adâncirea crizei economice.
România era una din puţinele ţări care ar fi putut să depăşească fără prea grele costuri actualul impas energetic. Resursele proprii de ţiţei şi gaze, de energie electrică şi chiar de cărbune i-ar fi permis-o. Dar în bună parte ţiţeiul (implicit păcura) şi gazele nu ne mai aparţin, rezervele subsolului fiind vândute ieftin – mă îndoiesc că doar din prostie sau drept concesii pentru admiterea în NATO şi UE -, iar energia electrică ieftină (hidro) e însuşită de “băieţii deştepţi” şi revândută scump sau exportată. Lipsa gazelor va afecta inerent termocentralele şi totodată va genera scumpiri ale utilităţilor şi mărfurilor, inclusiv ale alimentelor.
Închiderea robinetului de către ruşi mai are o conotaţie. Politică, iar nu determinată de câteva sute de milioane de dolari, dobânda datorată de ucraineni, sumă nesemnificativă pentru Moscova. Ursul cel mare are şi gheare lungi, şi răbdare. De obicei aşteaptă iarna spre a se răzbuna. Astă-vară, la Bucureşti, la Summit-ul NATO, Rusia a luat act cu profundă nemulţumire de forţarea notei, în pofida opoziţiei sale vehemente, privind admiterea Ucrainei şi Georgiei în NATO, Bucureştiul legându-se la cap fără să-l doară, de partea Marelui Licurici. Putin a “uitat” să-l mai invite pe Băsescu la Moscova, dar n-a uitat să ne plătească acum poliţa. În 2001, războaiele se mai poartă cu tancuri doar prin Gaza. În lumea occidentală, cea mai eficace “armă” este energia.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro