Cum se achită taxele pentru case
Impozitul pentru locuinţele pe pământ se va plăti în funcţie de tipul clădirii (ex: anexă sau corp principal) şi va depinde de mai multe elemente, precum materialul folosit la construcţia pereţilor, a cadrelor, şi a pardoselilor, dar va conta şi dacă materialele folosite la ridicarea imobilului au fost sau nu tratate chimic.
Ai locuinţe mai multe, dai în plus
Prevederea potrivit căreia românii care au mai multe proprietăţi vor plăti mai mulţi bani autorităţilor locale pentru impozite rămâne neschimbată. Astfel, pentru a doua locuinţă, în afară de cea de domiciliu, aceştia vor da cu 65% mai mult decât pentru prima, la a treia vor scoate din buzunare cu 150% mai mult, iar pentru a patra şi următoarele vor plăti 300%. În plus, casele moştenite, care până acum nu erau tratate fiscal ca o a doua locuinţă, vor fi reconsiderate şi incluse în taxarea pentru proprietăţi multiple.
Prea săraci ca să mâncăm
După ce îşi vor plăti impozitele mărite de guvernanţi, românii mai trebuie să şi mănânce. Altă belea! Alimentele de bază, precum laptele, ouăle, carnea, uleiul sau brânzeturile, s-au scumpit cu cel puţin 10%. În pieţe, situaţia e şi mai dramatică. Din cauza secetei, preţul legumelor şi fructelor s-a dublat în doar o lună. Gospodinele se gândesc cu nostalgie la anii în care umpleau cămările cu murături cât mai diversificate. “Acum, ne mulţumim şi cu un borcănel, ce să facem? Noi fim sănătoşi”, susţin acestea. Sănătate pe care ne-o plătim scump. România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente costisitoare. Românii sunt forţaţi să acopere 40% din preţul acestora.
Câştigi peste 2.000 de lei, poţi plăti dublu căldura
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, ieri, în comisia de industrii din Camera Deputaţilor, că vrea să le impună bucureştenilor care câştigă mai mult de 2.000- 2.500 de lei pe membru de familie să plătească gigacaloria la preţ nesubvenţionat. Asta ar însemna ca în loc de 170 de lei, cât sunt taxaţi în prezent pentru fiecare gigacalorie consumată pentru apa caldă şi încălzire, să plătească 328 de lei. Edilul vrea să-şi pună în aplicare ideea chiar din această iarnă şi pentru asta a cerut de la ANAF o listă cu veniturile bucureştenilor.
Ce spun românii plătitori de taxe
- Andreea Caitas, specialist Relaţii Publice: “Cine a zis că dacă se schimbă guvernele stagnează impozitele?! Iată dovada că lucrurile nu stau deloc aşa: cresc iar aceste taxe! Românii cu venituri medii şi mici vor ajunge să muncească numai pentru plata impozitelor la stat”.
- Daniel Ormuz, jurnalist: “Când toate merg prost, statul ne ajută să ne afundăm mai rău! După ce s-au scumpit toate, bine că ne mai cresc şi impozitele! Nu mai e de trăit aici! Prietena mea a plecat din ţară, sigur o voi urma şi eu!”.
- Cristina Chiriţă, 34 de ani, secretară: “Domnii aştia de la guvernare, care votează cât ai clipi cum să ne mai ia din bani, se gândesc că avem copii de crescut, rate de plătit şi salarii mizere? M-am săturat de promisiuni deşarte ca apoi să ne jecmănească pe faţă”.
- Cristina Buciu, 26 de ani, economist: “Sper că nu se va întâmpla aşa ceva, pentru că ajung la sapă de lemn. Rate, taxe, impozite! De fapt, dacă mă gândesc mai bine, nu mai plătesc nimic! Să ia ei tot, poate se satură!”.
- Constantin Mitrea, 55 de ani: “O să ajungem ca pe vremuri, când se punea bir şi pe fumul scos pe coşul casei. Toate cresc, mai puţin salariile şi pensiile. La noi, cei amărâţi, nu se gândeşte nici un guvernant. Nu ştiu cum ne vom descurca, dar mergem înainte…”
- Ţinucă Nicolae 76 de ani : “Nu ştiu ce să spun despre această decizie… Sunt pensionar şi nu sunt de acord, dar nu am ce face. Noi abia putem să ne descurcăm cu cheltuielile zilnice. Să fi luat mai mult de la bogaţi!”.
Mirii ar putea scăpa de taxa pentru căsătorie
Cei care vor să îşi unească destinele ar putea scăpa de taxa pe care o percep primăriile pentru oficializarea unei căsătorii, dacă aleşii neamului vor vota legea depusă de social-democratul Andrei Sava, care speră ca în acest fel să crească natalitatea în România.
În prezent, taxele încasate de primării pentru o căsătorie sunt cuprinse între 10 şi 200 de lei, în funcţie de cât au dorit consilierii locali să le perceapă celor care vor să îşi întemeieze o familie. “Sunt foarte mulţi tineri care vor să se căsătorească legal, dar nu au bani pentru a da acea taxă de căsătorie la primării, şi atunci decid să trăiască în concubinaj. Cred că nu e o pierdere extraordinară pentru bugetul unei primării dacă persoanele care vor să îşi unească destinele nu vor mai achita acei bani. În acest fel îi vom încuraja pe tineri să se căsătorească, să îşi întemeieze o familie şi să aibă copii”, ne-a spus deputatul PSD.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro