Dobânzi de trei ori cât la bancă, în cel mai bun caz
Firmele care împrumută pensionari respectă întocmai regula de aur a oricărui creditor: cu cât mai uşor este acordat împrumutul, cu atât mai scump este. Aşa că e bine de ştiut că dobânda unui credit pentru pensionari luat de la o firmă specializată pleacă de la 30% pe an şi poate ajunge, în cazul împrumuturilor mici luate pe perioade scurte, şi la peste 4.000% pe an.
Cea mai bună ofertă pentru persoane în etate pare să o aibă TBI Credit sau Cetelem, unde dobânda este în jur de 30% pe an. Asta înseamnă că pentru 5.000 de lei luaţi pe cinci ani o să plătiţi în jur de 200 de lei în fiecare lună. E bine de ştiut însă că firmele mari ca TBI sau Cetelem sunt ceva mai prudente şi nu dau împrumuturi chiar în orice condiţii. Rata lunară nu poate să depăşească o treime din pensie.
Mai puţin “atente” sunt firmele mai mici, cum ar fi, de exemplu, Credius, care are un împrumut denumit chiar “Creditul pentru pensionari”. Poţi lua până la 25.000 de lei pe o perioadă de până la 5 ani. Pentru suma maximă luată pe perioada maximă o să plăteşti lunar în jur de 1.800 de lei. Pentru acest împrumut, ai nevoie de o pensie de cel puţin 3.500 de lei.
Când preţul nu mai contează şi banii îţi vin acasă
Un caz special sunt împrumuturile de valoare foarte mică, acordate pe perioade foarte scurte. Astfel de împrumuturi sunt recomandate doar pentru situaţii de urgenţă. În această categorie, Provident, Easy Credit şi Viva Credit sunt cele mai cunoscute nume.
Credite de la aceste firme poate lua aproape oricine, singurele condiţii fiind să aibă o sursă de venit (indiferent de sumă) şi să nu fie înscris ca restanţier în Biroul de Credit. De la Provident poţi să iei, la primul împrumut, maximum 1.000 de lei. Rata o plăteşti săptămânal, timp de 46 de săptămâni.
În total, vei da înapoi 1.318 lei, cu 318 lei mai mult decât ai luat. La aceşti bani se adaugă un comision de 80 de lei. Dacă duci la capăt primul împrumut, de la al doilea poţi să iei până la 4.500 de lei pe 52 de săptămâni, adică un an. În acest caz, dobânda se apropie de 100%.
Viva Credit este cea care a adus în România “creditul până la salariu”, sau, dacă e cazul, până la pensie, şi lucrează exact ca o rudă mai înstărită a celui împrumutat. Banii pot fi luaţi pe cel mult 35 de zile. Sumele ce pot fi împrumutate sunt foarte mici, de obicei până în 500 de lei.
Banii intră însă foarte rapid. Este nevoie doar de buletin şi de talon. Costurile sunt însă imense. Dobânda depăşeşte 4.000% pe an. De exemplu, la un împrumut de 300 de lei, trebuie să returnezi, după doar 20 de zile, aproape 380 de lei. Cu alte cuvinte, dobânda pe zi sare de 1%.
Ochii în patru!
Înainte să iei decizia de a apela la o firmă care dă credite de consum este bine să te uiţi la câteva lucruri. În primul rând, trebuie să fii sigur că agentul care îţi cere datele personale, mai ales contul şi CNP-ul, chiar lucrează acolo unde spune că lucrează. Sunt situaţii în care pe internet apar persoane fizice ce oferă “împrumuturi de consum”.
Nu sunt altceva decât cămătari pe care ar fi bine să îi evitaţi. În al doilea rând, fii foarte atent la costurile totale ale împrumutului. Dobânda nu este singura care contează. Multe firme afişează dobânzi foarte mici, chiar mai mici decât băncile, însă aplică şi comisioane imense.
De exemplu, în cazul Credius, dobânda este de doar 9% pe an, însă comisionul este 4,4% pe lună. Asta înseamnă că doar comisionul aduce un cost de aproximativ 50% pe an. În al treilea rând, ai grijă ce semnezi. Clauzele contractuale trebuie să respecte întocmai condiţiile pe care ţi le-a prezentat agentul.
Sute de mii de clienţi
Peste 700.000 de români au credite de consum de valori mici şi medii. În total, împrumuturile de acest tip luate de la Instituţii Financiare Nebancare (IFN) adună mai bine de 1 miliard de euro şi tendinţa este de creştere.
După ce băncile au renunţat să mai dea credite, odată cu începutul crizei financiare, numărul societăţilor specializate în împrumuturi pentru persoane fizice a crescut foarte mult, astăzi în registrele Băncii Naţionale fiind înscrise sute de IFN-uri. Valoarea medie a împrumuturilor date de IFN‑uri depăşeşte, de regulă, 1.000 de euro.