Nu suntem lăcuste, dar ne comportăm ca atare, atrag atenția cercetătorii. Consumăm apa, mâncarea şi alte resurse naturale în cantități mult mai mari decât avem nevoie, fără să ne gândim la ziua de mâine. În plus, populația creşte într-un ritm alarmant. La ce pot conduce aceste lucruri? La sfârşitul vieții pe Pământ!
“Oamenii trăiesc ca şi cum ar avea o planetă de rezervă la dispoziție. Folosim cu 50% mai multe resurse decât poate produce Terra în mod durabil şi, dacă nimic nu se va schimba, în 18 ani planeta nu va mai putea asigura populației în continuă creştere resursele de care are nevoie pentru a supraviețui. În anul 2030 vom avea nevoie de o nouă planetă pe care să ne mutăm”, avertizează Jim Leape, directorul general al World Wildlife Fund.
Specialiştii nemți au identificat şi explicat pentru cotidianul Bild care sunt cele mai grave probleme ale Pământului: suprapopularea, încălzirea globală, distrugerea pădurilor, epuizarea apei şi a hranei.
Iată cele mai grave probleme cu care ne vom confrunta
Nu vom mai avea ce mânca
Numărul oamenilor de pe Terra creşte într-un ritm alarmant. Dacă acum sunt şapte miliarde, se estimează că în 2030 vor fi nouă miliarde. Atunci, resursele alimentare nu vor mai fi suficiente pentru a susține viața. Ce vom produce într-un an şi jumătate vom consuma într-un an, aşa că ne vom confrunta cu foamete la nivel global.
Aerul va deveni irespirabil
Încălzirea globală atrage după sine formarea de deşerturi, topirea calotelor de gheață şi creşterea nivelului mării. Toate acestea vor duce, peste nici două decenii, la un efect de seră neprielnic vieții.
Aerul va deveni irespirabil şi din pricină că oxigenul se împuținează pe zi ce trece, ca efect al defrişării necontrolate a pădurilor.
Apa va fi insuficientă
Peste 70 de țări se confruntă în prezent cu o criză de apă, iar în 2030, conform previziunilor World Wildlife Fund, două treimi din populația lumii va locui în zone în care apa va fi dificil de procurat. Acest lucru va afecta negativ şi agricultura, pentru că pe zone foarte extinse terenurile nu vor mai putea fi irigate, ceea ce va contribui la instalarea foametei.