«Voi fi o înfocată susţinătoare a naţionalei lui Fernando Torres şi a celorlalţi toreadori spanioli» Eugenia Stoian (19 ani ), prim-balerină la Operetă |
O dată la patru ani, vocabularul ne e invadat de astfel de cuvinte. Noi, mai uşor, cu ochii beliţi pe telecomandă, pe Piţi şi pe nea Imi! Mutu, Chivu şi toţi ceilalţi vor fi în faţa televizorului, poate la o bere, pe terasă, poate la un vin, comod, pe canapeaua din sufragerie, poate cu o fată, gândind că sunt şi lucruri mai bune decât nişte nebuni care aleargă după o minge. Sau poate degeaba, muncind, rumegând criza şi scrutând viitorul. Amintindu- ne mereu că a fost odată Hagi şi ai lui. Africa de Sud e departe, dar, totuşi, vom fi acolo.
Vom ţine cu o echipă oarecare, clasic cea cotată cu şanse mai mici. E a 19- a ediţie a Campionatului Mondial. Departe de problemele de securitate ale turneului şi de fotbalul care contează, sportul ridicat de planetă la rang de zeitate, am ales să prezentăm altfel competiţia. Eugenia Stoian (19 ani), prim-balerină la Opereta Română, şi Ramona Lăzuran (29 de ani), fost fotomodel Playboy, ne poartă prin universul care va colora stadioanele turneului final.
La sediul din Bucureşti al Ambasadei Africii de Sud, fete frumoase învaţă împreună cu noi ce înseamnă celebrele vuvuzele, ce-i cu bongo, cine e Zakumi, de unde şi până unde Jambulani. Până una alta, driblând dicţionarul african al Cupei Mondiale, de azi şi până pe 11 iulie toţi vor vorbi aceeaşi limbă. A fotbalului!
Leopardul Zakumi
Mascota oficială a CM este un leopard de culoare galbenă, cu părul verde. Numele lui provine de la Za – domeniul de internet al Africii de Sud – şi de la Kumi, care înseamnă zece în mai multe limbi africane. Ziua de naştere a lui Zakumi este considerată 16 iunie 1994, care coincide cu Ziua Tineretului. Culorile galben şi verde au fost alese pentru că sunt cele în care evoluează echipa naţională a Africii de Sud.
Mingea Jabulani
Mingea oficială a Campionatului Mondial din Africa de Sud, Jabulani, este creată de Adidas şi înseamnă în dialectele bantu şi zulu (vorbite de 25 la sută din populaţia Africii de Sud) “a celebra”. Designul mingii conţine 11 culori diferite, pentru a marca faptul că este a 11-a serie realizată de Adidas pentru Cupa Mondială.
Pălăriile makarapa
Sunt purtate de fanii africani la meciuri. Ele sunt făcute din căşti de miner, ornate cu diverse sculpturi şi pictate în culorile echipei naţionale. Dincolo de latura estetică, makarapa au şi rolul de protecţie. În Africa de Sud sunt mulţi artişti care trăiesc din confecţionarea de makarapa.
«Eugenia a zis că ţine cu Spania? Of… Şi eu tot pe ei îi aveam favoriţi. Îi voi alege pe Kaka şi pe brazilieni» Ramona Lăzuran (29 ani), fostă vedetă Playboy |
Tobele bongo
Tobele africane sunt confecţionate din esenţe lemnoase africane, sculptate şi pictate manual. Capacul tobelor este realizat din piele de capră.
Trompeta vuvuzela
Este o trompetă de aproximativ un metru lungime, care este folosită pe stadioanele africane. Numele provine din limba zulu şi s-ar traduce prin “a face zgomot”. Inedita trompetă produce 127 de decibeli, mai mult decât sirena unei ambulanţe ascultată de aproape – 123 de decibeli – şi mult mai mult decât tobele braziliene de samba – 105 decibeli. Zgomotul colectiv de pe un stadion în care suporterii suflă în vuvuzele a fost comparat cu acela produs de o turmă de elefanţi care aleargă sau cu acela al unui roi de albine agresive. O fundaţie mondială a medicilor ORL-işti avertizează că zgomotul trompetei poate cauza surzenia permanentă!
fotografii: Gabriel Miron
echipament şi decor: Ambasada Africii de Sud
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!