Sindicaliştii se tem de faliment
“Vizaţi sunt 2.500 de oameni, adică 30% din total. Noi am primit în luna aprilie o listă cu posturile unde se va umbla, dar lista nominală o au doar cei din condu-cere. Vă pot spune că vor fi concediaţi 251 de lăcătuşi, 181 de oameni de la manevrare vagoane, 313 mecanici de locomotivă, 244 de revizori tehnici, 382 de ingineri, economişti şi tehnicieni şi 60 de maiştri ori şefi de staţii. Însă beleaua cea mare e alta acum: Guvernul a aprobat în această săptămână alocarea sumei de doar 13,4 Rogozinmilioane de lei, bani care vor ajunge numai cinci luni pentru salarii compensatorii. De la 1 ianuarie, ce vor face oamenii ăştia care sunt daţi afară?! Oare după alegerile din noiembrie, îi va mai interesa pe aleşi de soarta lor?! Tare mă tem că nu-i va mai băga nimeni în seamă”, ne-a declarat Iulian Măntescu (foto), preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România.
Sindicaliştii se tem însă că măsurile actuale vor pecetlui soarta societăţii şi că falimentul este iminent. Pentru că a trecut de 50 de ani, Ion Constantin, ajutor de mecanic de locomotivă, bănuieşte că e foarte posibil să fie trecut pe lista neagră. “Am auzit că toţi cei care se apropie de pensionare vor zbura. Dar eu îi dau în judecată dacă mă dau afară! Sunt unic întreţinător al familiei şi mai am şi doi copii pe care trebuie să îi întreţin”, ne-a spus acesta.
«Vor primi compensatorii»
CFR Marfă a încheiat anul trecut cu pierderi de 262 de milioane lei (circa 60 de milioane €) la afaceri de 922 de milioane de lei (209 milioane €). Compania are în prezent 8.577 de angajaţi, iar disponibilizaţii vor primi 12 până la 24 de salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 de lei/lună. În baza unui acord încheiat între companie şi sindicate, cei care vor fi daţi afară vor mai primi şase salarii a câte 900 de lei brut.
«Vor să-şi mai facă ei plinul»
Alexandru Udrea (53 de ani) s-a angajat la CFR Marfă în urmă cu 32 de ani. “Eu am crescut în depoul Bucureşti Triaj. Împreună cu colegii mei am ridicat Casa Poporului. Am cărat nisip şi pietre din toată ţara asta în Capitală, iar acum vor să ne cureţe ca să-şi mai poată face ei plinul. Oricum, mi-am depus dosarul pe pensionare la 1 iulie, şi aştept decizia. Practic, nu au cum să se atingă de mine. Dacă o vor face, îi voi acţiona în instanţă, la fel cu vor face mulţi alţii”, susţine mecanicul de tren.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro