“Stejarii”, nelipsiţi de la Mondiale, sunt consideraţi victime sigure în faţa “cocoşilor”, pe care nu i-au mai învins din 1990 (12-6, la Auch). De atunci, francezii ne‑au bătut rău de câte ori ne-au prins: 55-12, la CM 1987 (prima ediţie) şi 30-3, la CM 1991. Vicecampioana mondială a început competiţia cu o victorie lejeră, 32-10, împotriva Italiei. Acest lucru nu-i sperie însă pe tricolori. Selecţionerul Lynn Howells susţine că “stejarii” sunt pregătiţi pentru marea confruntare. “În orice competiţie, cel mai important este primul meci. Am avut o perioadă bună de pregătire şi sperăm ca asta să se vadă în meciul cu Franţa”, a declarat acesta. Surpriza monumentală produsă de Japonia, care a învins Africa de Sud, 34-32, una dintre favoritele la titlul mondial, le dă curaj rugbiştilor români.
Obiectiv, două victorii
Obiectivul “stejarilor” este să obţină două victorii în grupă, cu Canada şi cu Italia. Din meciurile cu Franţa şi cu Irlanda, naţionale din primul eşalon valoric, “stejarii” şi-au propus să iasă cât mai onorabil. În fazele superioare se califică primele două clasate. Asta ar însemna cea mai bună participare a noastră la Cupa Mondială. La precedentele şapte turnee finale, România a obţinut doar câte un succes în grupe. Bilanţ: cinci victorii şi 23 de înfrângeri.
Atuul nostru e forţa înaintării
“Cred că e important să arătăm lumii rugby-ului că putem juca împotriva echipelor din primul eşalon. Pentru mine, înaintarea va avea un rol crucial în meciurile pe care le vom juca la Cupa Mondială. Toţi ştiu că înaintarea este cea mai puternică armă a României şi aştept ca pachetul de înaintare să se bată de la egal la egal cu toţi adversarii pe care îi va avea în faţă. Cred că avem puterea să facem asta. Va fi o presiune suplimentară pentru jucătorii noştri, pentru că nici unul nu este obişnuit să joace în faţa a 60.000 de oameni”, a mai explicat selecţionerul Lynn Howells.
Avem trei stranieri în echipă
În afara selecţionerului, care este galez, naţionala de rugby a României are în componenţă trei jucători naturalizaţi. Este vorba de georgianul Otar Turaşvili (29 de ani), de sudafricanul Johan Van Heerden (29 de ani) şi de Paul Kinikinilau (26 de ani), venit din Tonga. Turaşvili este primul străin care joacă pentru România, georgianul devenind “stejar” din 2012. Ceilalţi doi au debutat anul acesta pentru naţionala României.
Programul României la Cupa Mondială
Grupa D
23 septembrie (22.00, Digi 1): Franţa – România, la Londra (Stadionul Olimpic)
27 septembrie (18.45, Digi 1): Irlanda – România, la Londra (Wembley)
6 octombrie (18.45, Digi): Canada – România, la Leicester (Leicester City Stadium)
11 octombrie (16.30, Digi 1): Italia – România, la Exeter (Sandy Park)
FOTOGRAFII: Marian Burlacu, Londra