Numiti pe criterii preponderent politice, cu mandate de pana la 9 ani in Turnul de Fildes si beneficiind de privilegii depasindu-le pe ale sefului statului ori ale premierului, onorabilii judecatori ai Curtii Constitutionale au mai zapacit o data, joi, lumea romaneasca si nu numai. Au decis la potou ca presedintele poate fi demis nu cu 50%+1 din cei de pe listele electorale, ci cu doar 50%+1 din voturile valabil exprimate. Cat de putine ar fi. Ca si in cazul avizului consultativ pe marginea demersurilor de suspendare – un text balmajit, pe care fiecare parte l-a inteles cum a vrut, de unde s-a iscat o tevatura intreaga – nici de asta-data venerabilii n-au catadicsit sa emita o decizie de claritatea clestarului si duritatea diamantului. Fac parte dintre cei ce au sustinut necesitatea simetriei juridice si in acest domeniu, fiind normal ca acel criteriu care a stat la baza alegerii sa fie valabil si in situatia demiterii. Dar, in acuta si profund pagubitoarea criza politica prin care trece tara, era de asteptat ca judecatorii sa-si asume si raspunderea de a preciza daca modificarea e obligatorie si la 19 mai, ori e valabila eventual din viitoarea legislatura.
Simpla mentiune ca, in principiu, deciziile CC intra in vigoare ime-diat dupa publicare, iar modificarea legii – dupa promulgare – nu a facut decat sa bulverseze si mai mult electoratul.
Mari juristi se insulta birjareste pe la tv, cautandu-si asii. Unii invoca Ghidul Comisiei de la Venetia, dar acesta contine simple recomandari privind modificarea legii cu minimum un an inainte. Or, modificarea, realmente esentiala, e deja fixata de Curte pentru 19 mai, sustin preopinentii lor. Acest gen de brambureala va continua cat timp la Curte vor functiona oportunisti, iar nu somitati ale Dreptului.