Cireşele sunt o sursă importantă de energie şi conţin vitamina C din belşug. Mai mult, sunt delicioase şi pot fi incluse în tot felul de preparate dulciaromate. Şi cum e sezonul lor, pieţele sunt pline de tot felul de soiuri, iar preţurile variază între şase şi nouă lei/kg. Iată câteva reţete pe care le poţi pregăti cu ajutorul lor.
Compot
Ingrediente: 1,5 kg de cireşe, 400 g de zahăr, coaja rasă de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare: Cireşele se pun la fiert în apă cu zahăr şi se lasă 10-15 minute să clocotească. Coaja de lămâie şi zahărul vanilat se adaugă atunci când compotul se ia de pe foc. Se serveşte rece sau se pune la păstrare în borcane din sticlă, imediat ce este luat de pe foc, şi se etanşează perfect. Se păstrează într-un loc răcoros. Dacă vrei să dai compotului mai multă savoare, adaugă în sirop esenţă de vanilie şi câteva cuişoare.
Îngheţată aromată
Ingrediente: un kg de cireşe, 500 g de zahăr, 500 ml apă, 100 g frişcă bătută.
Mod de preparare: Se scot sâmburii de la cireşe şi se opresc câteva pentru decor, iar restul se trec printr-o sită. Se strecoară compoziţia prin tifon, iar zeama obţinută (cam 500 ml) se lasă deoparte. Se pune zahărul în apă, până se leagă ca un sirop, apoi se adaugă zeama de cireşe. Se amestecă, se toarnă compoziţia într-o formă şi se pune în congelator. Când e gata, se trece forma sub un jet cu apă rece, se răstoarnă îngheţata pe un platou şi se ornează cu cireşe şi frişcă.
Prăjitură cu buline
Ingrediente: 400 g cireşe fără sâmburi, 300 g făină, patru ouă, 200 g zahăr, un plic praf de copt, un pachet de unt, zahăr pudră.
Mod de preparare: Se amestecă untul lăsat la temperatura camerei cu zahărul, ouăle şi făina, treptat, apoi se adaugă praful de copt şi se omogenizează foarte bine. Se unge tava cu ulei, se tapetează cu făină şi se pune aluatul. Se aşază cireşele pe toată suprafaţa lui şi se bagă la cuptor, la foc potrivit, circa 30 de minute. Se lasă să se răcorească, se taie pătrăţele şi se pudrează cu zahăr.
Dulceaţă
Ingrediente: 5 kg cireşe fără sâmburi, 2,5 kg zahăr, zeama de la două lămâi.
Mod de preparare: După ce se scot sâmburii, se toarnă deasupra, uniform, tot zahărul. Se lasă 30 de minute, apoi se pune vasul la fiert, la foc liniştit. După o oră, de adaugă zeama de lămâie, apoi se mai lasă la fiert circa o oră, amestecând din când în când, uşor, ca să nu se zdrobească fructele şi având grijă să nu se îngroaşe. După ce se ia de pe foc, se pune în borcane cu capac, iar acestea se întorc cu gura în jos, 15 minute.
Budincă de brânză
Ingrediente: un kg brânză proaspătă de vaci, două căni de zahăr, patru linguri de griş, 200 ml lapte, şase ouă, esenţă de vanilie, o foaie de blat cu cacao, o lingură de unt.
Mod de preparare: se amestecă bine brânza cu zahărul, grişul, laptele, vanilia şi ouăle bătute. Se tapetează cu unt o tavă rotundă. Se aşază foaia de blat, iar deasupra, compoziţia din brânză. Se bagă la cuptor, la foc potrivit, circa 40 de minute. Se serveşte rece, tăiată ca feliile de tort, cu dulceaţă de cireşe deasupra.