Pe Inge Aivas (33 de ani) am cunoscut-o de curând. Pe holurile spitalului din Istanbul dădea indicaţii şi avea grijă ca toţi pacienţii să fie trataţi ca la carte. Tânăra ne-a povestit că munca la Anadolu Medical Center este cel mai frumos lucru din cariera ei. Şi-a lăsat familia şi s-a mutat la în capitala Turciei, să lucreze cu pacienţi. Acum ea face parte din echipa departamentului de pacienţi internaţionali, fiind manager de operaţiuni. Faptul că a absolvit Medicina cu brio şi că ştie foarte bine să vorbească româneşte au ajutat-o la angajare.
Inge provine dintr-o familie de tătari şi s-a născut la Constanţa. A copilărit aici şi îşi aduce aminte şi acum cu drag de perioada când se juca alături de prietenii ei în faţa blocului. S-a mutat apoi în Bucureşti şi în 1993 a plecat cu părinţi în Canada. De mică i-a plăcut să înveţe, astfel că după ce a făcut liceul în Canada, a absolvit facultatea în Statele Unite ale Americii şi apoi a terminat Medicina în Canada, la Universitatea din Ottawa. Au urmat 5 ani de rezidenţiat în Canada, la Western University şi apoi un an de masterat pe partea de organizare şi finaţare a politicilor de sănătate, în Londra. Specializarea lui Inge este radio-oncolog, dar la Anadolu a decis să lucreze pe partea de organizare medicală. Mai exact ea are grijă să coordoneze întâlnirile dintre pacienţii care ajung la spital şi medici. „Mă asigur să existe o coordonare între medici şi pacienţi, iar atunci când aceştia din urmă vin la un control şi poate au mai avut de făcut şi alte investigaţii medicale, să primească rezultatele toate o dată, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să bată drumul la spital de mai multe ori şi să nu aştepte mult după analize. E o nouă experienţă în viaţa mea şi îmi place foarte mult. În plus, mă asigur că şi translatorii îşi fac treaba şi apoi am grijă să existe o legătură cu pacientul şi după ce acesta pleacă din spital. Să fie sunat, să existe un contact telefonic cu doctorii şi tot aşa”, ne-a declarat tânăra româncă. La Anadolu Medical Center doar pentru pacienţii români există 7 translatori. 60% dintre românii care au venit în 2013 la acest spital din Istanbul s-au tratat în cadrul Institutului Oncolologic, dintre aceştia 27% au urmat tratamente în cadrul centrului de oncologie medicală, 23% în cel de radioterapie oncologică şi 10% în cel de chirurgie oncologică.
Restul pacienţilor români (40%) au ales acest spital pentru chirurgie generală, ginecologie, urologie sau hematologie. Cele mai întâlnite tipuri de cancer cu care se prezintă pacienţii români la Anadolu sunt: cancer pulmonar, cancer la sân, diferite tipuri de cancer ginecologic şi urologic. Inge are grijă ca ei să fie mulţumiţi de serviciile medicale care li se oferă aici şi să existe o bună legătură doctor- pacient- familie.
Românca le dă un sfat conaţionalilor ei: „Nu vă neglijaţi sănătatea! Fiţi vigilenţi! Fiţi atenţi la toate semnalele pe care organismul vi le dă. Mergeţi la medicul de familie şi faceţi investigaţii ori de câte ori este nevoie” Când vrea să se refugieze din muncă şi are concediu, Inge vine în România. Aici are bunicii, unchi, mătuşe şi verişori. Îi plac românii şi tocmai de aceeea vine la Constanţa de mai multe ori pe an. Peste câteva luni, Inge plănuieşte să vină iarăşi în vizită pe meleagurile ei natale, în locurile pe care le iubeşte atât de mult.