După ce au analizat 55 de sortimente de îngheţată industrială, experţii APC România au întocmit lista celor mai frecvente E-uri care îi conferă calităţile după care ne topim: culoarea şi savoarea. Iată care sunt cele mai periculoase:
E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale, dacă e ingerat în cantităţi mari.
E 162 – betanină, colorant natural obţinut din sfeclă roşie. Poate conţine cantităţi mari de nitraţi (produsele în care se regăseşte trebuie evitate de către copii).
E 171 – dioxid de titan, colorant artificial. Studii efectuate pe animale arată că ar provoca leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, ficatului, splinei, rinichilor şi sistemului imunitar. Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului l-a clasificat ca posibil cancerigen pentru oameni, iar în Germania a fost interzis.
E 202 – sorbat de potasiu, conservant. Irită pielea, ochii şi mucoasele; poate fi genotoxic şi mutagen (modifică structura genetică) pentru celu- LIBERTATEA TE AJUTĂ lele sângelui uman.
E 296 – acid malic, potenţiator de aromă. Concentraţiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copiii mici, deoarece organismul lor nu are capacitatea de a metaboliza cantităţi mari de acid malic.
E 322 – lecitine, emulgatori. Unele studii arată că pot fi descompuse de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui, în timp, la apariţia aterosclerozei şi a infarctului.
E 330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii. Distruge smalţul dentar, favorizând apariţia cariilor. Este contraindicat în alimentaţia copiilor şi a persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E 407 – caragenan, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că poate provoca ulcer şi cancer. Este interzis în UE, ca ingredient în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauţie.
E 410 – gumă de carruba, agent de îngroşare. Poate reduce eficienţa unor enzime care ajută digestia.
E 412 – gumă de guar, agent de îngroşare, E 414 – gumă de acacia (arabică), emulgator, E417 – gumă tara, stabilizator. Pot provoca alergii.
E 440 – pectină, agent de îngroşare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.
E 460 – gumă de celuloză, emulgator. În concentraţii mari, celuloza poate provoca balonare, constipaţie şi diaree.
Un răsfăţ ocazional
Şi E-urile nu sunt singura problemă. Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu (foto) adaugă: “Îngheţata industrială are un conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi de zahăr. De aceea, nu trebuie consumată de copii şi persoane supraponderale, de cele care au diabet şi boli cardiovasculare. Adulţii fără probleme de sănătate ar trebui să o consume doar ocazional şi în cantităţi mici, de 40 – 60 g.”