Îngheţată espresso
Ingrediente
-
- ½ ceaşcă lapte
- ¾ ceaşcă zahăr tos
- ½ ceaşcă boabe de cafea întregi, prăjite
- un praf de sare
- ½ ceaşcă smântână pentru frişcă
- 5 gălbenuşuri
- ¼ linguriţă extract de vanilie
- ¼ linguriţă espresso fin măcinat
- boabe de cafea
Punem într-o cratiţă, la foc mic, laptele, zahărul, boabele de cafea, sarea şi ½ ceaşcă smântână. Când amestecul e cald, acoperim cu un capac, închidem flacăra şi lasăm să se răcească. După o oră încălzim din nou amestecul. Turnăm smântâna rămasă într-un castron mare. Într‑un bol amestecăm gălbenuşurile şi turnăm compoziţia de lapte cald, amestecând constant. Vărsăm totul din nou în cratiţă şi aşezăm la foc mediu, amestecând până se îngroaşă. Apoi, compoziţia se strecoară în bolul cu smântână. Se încorporează vanilia şi espressoul fin măcinat, amestecând pe o baie de gheaţă până se răceşte, după care dăm la congelator 3-4 ore.
Îngheţată de caramel
Ingrediente
-
- 150 g zahăr (sau 200 g, dacă vă place mai dulce)
- 375 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 400 ml smântână pentru frişcă
Punem zahărul într- o cratiţă şi-l caramelizăm la foc mic. Atenţie, să nu se ardă prea tare, căci devine amar. Turnăm încet 250 ml lapte şi fierbem până se topeşte caramelul. Între timp, dizolvăm amidonul în restul de lapte, apoi turnăm în cratiţă peste caramel. Amestecând continuu, fierbem până când compoziţia începe să se îngroaşe, rămânând ca o peliculă fină pe dosul lingurii. Dăm deoparte, lăsăm să se răcorească puţin, apoi adăugăm smântâna pentru frişcă. După ce s-a răcit complet, punem într-o caserolă şi dăm îngheţata la congelator.
Îngheţată de fructe de pădure
Ingrediente
-
- 500 ml frişcă lichidă
- 160 g zahăr pudră
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- 1 lingură de rom
- 300 g fructe de pădure strivite, decongelate şi bine scurse
Batem tare frişca, folosind un mixer. Adăugăm zahărul pudră bătând până se dizolvă împreună cu lingura de rom. Punem fructele strivite şi zeama de lămâie. Mai batem puţin până se omogenizează compoziţia. Turnăm într-un vas de îngheţată, pe care îl introducem în congelator, pentru câteva ore. Servim în cupe speciale de îngheţată, peste care putem să punem sosuri şi eventual o cupă de frişcă.
Vezi care e secretul pentru o inghetata de casa fina si delicioasa!
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!