„Vreau să trăiesc pentru băieţelul meu”
Cristina are 32 de ani şi din februarie a fost diagnosticată cu leucemie, ea având nevoie de un transplant de măduvă cu celule stem, însă nu a găsit nici un donator compatibil în familie. “În februarie am făcut o viroză şi după ce m-am prezentat la un control medical am aflat că am leucemie. Fratele meu a încercat să-mi doneze celule stem, dar, din păcate, nu e compatibil. Aşa că singura mea şansă e să îmi găsesc un donator prin banca din Institutul Fundeni. Dacă găsesc un donator, voi putea face transplantul în ţară şi o să mă vindec. Vreau să trăiesc pentru băieţelul meu”, ne-a mărturisit Cristina.
Vor recolta şi din cordonul ombilical
Institutul Fundeni îndeplineşte toate criteriile pentru a deschide şi o bancă publică de celule prelevate din cordonul ombilical al nou-născuţilor. Toate mostrele de celule stem de la bebeluşii ai căror mame nu vor sau nu au bani să le stocheze într-o bancă privată ar putea fi păstrate la Fundeni. Aici ar putea fi utilizate pentru bolnavii care au nevoie de transplant.
Ce presupune transplantul?
Transplantul de celule stem reprezintă “o perfuzie” de celule vii sănătoase în organismul pacientului bolnav. Aceasta este necesară dacă măduva nu mai funcţionează sau dacă nu produce suficiente celule sănătoase. Transplantul poate ajuta organismul să producă suficiente globule albe sănătoase, globule roşii şi plachete sangvine pentru a reduce riscul pacientului de a face infecţii periculoase, anemie şi sângerări.