Te-am văzut acum aproape trei ani pe scena Cerbului de Aur, în Braşov, atunci când te-ai întors în România pentru a cuceri publicul de aici cu vocea ta. Paula Seling era în juriu şi aşa v-aţi cunoscut. Te-ai gândit vreo secundă în acea perioadă că de ea se va lega colaborarea care îţi va aduce, cu adevărat, celebritatea, aici, în România?
La momentul respectiv, poate că nu. În seara de Gală a Cerbului de Aur, după ce am primit cele două premii de la Paula Seling, am avut o discuţie degajată. În acea seară, noi am convenit să încercăm o colaborare. Ea a apreciat performanţa mea de la Cerb iar eu o admiram ca şi artist de mulţi ani. La scurt timp după Cerbul de aur, revenit în Norvegia, am început să lucrez la piesa care urma să ne aducă un loc onorabil în istoria competiţiei Eurovision. Indiscutabil, momentul Eurovision 2010 alături de Paula a însemnat pentru cariera mea atât în România, cât şi în Scandinavia un pas uriaş.
De ce ai plecat în Norvegia? Tu ai ales această ţară sau a fost întâmplarea, mai degrabă ea te-a ales pe tine?
În anii 90′, toată lumea îşi dorea să plece din ţară. Eu am avut noroc să fiu contactat de un agent român din Norvegia în 1995 care mi-a propus o colaborare cu el în ţara fjordurilor. Tocmai veneam după un an de zile petrecut în Tokyo Hilton alături de band-ul Twins Generation unde l-am avut coleg printre alţii şi pe Virgil Popescu. Plecarea în Norvegia, după Japonia, a venit într-un moment foarte bun. Îmi doream continuitate în contracte, aveam 20 ani şi o şansă pe care puţini o aveau la acel moment. Nu am ezitat, mai ales în condiţiile în care România îţi oferea foarte puţine perspective la acea dată.
Acum că ai avut ocazia să cunoşti foarte bine două ţări, cu oamenii lor, culturile lor şi stilul lor de viaţă, pe care o preferi mai mult, România sau Norvegia?
Norvegia a însemnat foarte mult pentru mine. Acolo am învăţat să mă disciplinez, să fiu altruist, pozitiv, corect, dar mai ales am cunoscut un progres muzical foarte mare, stând pe lângă artişti, compozitori şi producători de excepţie. România în schimb mi-a adus multe satisfacţii pe plan profesional în ultimii 3 ani. Faptul că am lăsat o ţară cu un nivel de trai foarte ridicat şi am revenit în România după 15 ani, cred că este o dovadă clară că-mi iubesc ţara în care m-am născut, am copilărit şi am făcut primii paşi în muzică. Deocamdată, am revenit în România şi voi continua să confirm muzical iar legătura cu Norvegia este păstrată în permanenţă – mai ales pe plan profesional.
În general, discuţi foarte puţin despre soţia ta, despre copiii tăi. Fă-le totuşi o prezentare scurtă, pentru noi
Noi am avut o convenţie din start – să nu expunem prea mult viaţa de familie, publicului larg. În câteva cuvinte, eu şi Kitty suntem căsătoriţi de 11 ani, avem doi băieţi, Filip de 6 ani şi Martin, de 9 ani. Întotdeauna a existat o armonie la noi în casă, Kitty este o mamă desăvârşită şi un prieten de suflet mai presus de orice. Fără sprijinul şi suportul ei, multe lucruri nu mi-ar fi reuşit de-a lungul timpului. De altfel suntem o familie care mai nou a dat dovadă şi de spiritul aventurii – de a ne muta cu toţii în România.
Că tot vorbeam de Cerbul de Aur, acolo ai fost foarte apreciat pentru interpretarea unui cover după Pasărea Colibri, „Dealul cu dor”. Te-ai gândit să mai faci şi alte cover-uri din muzica folk românească, poate chiar un material alături de această trupă legendară?
Dupa „Dealul cu dor” am refacut deja intr-o maniera proprie si „Amintire cu Haiduci” a lui Vali Sterian. Cu siguranta voi cauta sa readuc in actualitate si alte piese din muzica pop romaneasca cu valoare de „tezaur”. Momentat lansez piese proprii si voi pune accent pe acest aspect in urmatorul an.
Poate obţine vreodată România mai mult de un loc 3 la Eurovision, dat fiind votul motivat deseori de considerente geopolitice?
Cu un lobby pe masura facut de Romania pe langa forul EBU, unde ar trebui date semnale clare ca Romania este pregatita din toate punctele de vedere sa organizeze o competitie internationala de aceasta anvergura precum si ca isi doreste mult acest lucru, plus un pachet artistic pe masura (compozitie, prestatie live,voci, show scenic si promovare foarte mare a conceptului pe plan international) cred ca DA!
În Norvegia se acordă tot atâta atenţie Eurovisionului? Sunt şi acolo mereu scandaluri la preselecţii?
Daca se acorda atentie?? Finala Eurovision din Romania pare o repetitie fata de anvergura si complexitatea fenomenului Eurovision din Norvegia. Lucrul acesta il discutam recent si cu Dan Manoliu care se ocupa de Eurovisionul romanesc. Ii explicam ca in Norvegia dupa ce un juriu de specialitate alege deja din luna august un numar de piese – moment niciodata contestat sau umbrit de scandaluri! – se lucreaza pana la ultimul detaliu punerea in scena a trei semifinale televizate in trei orase diferite. Din fiecare semifinala se voteaza piesele finaliste care participa la finala din Oslo Spektrum. Aici vorbim de cel mai vizionat concept TV care se intinde pe o perioada de o luna de zile si care beneficiaza de o productie de zile mari si de un nivel profesional de exceptie!
Cum te mai înţelegi cu Paula, vom mai vedea colaborări între voi?
Ca de obicei, bine si incercam sa planuim mai intai o lansare de album impreuna. Le-am promis acest lucru celor ce ne apreciaza muzica si cumva va trebui sa prioritam acest lucru, chiar daca fiecare dintre noi lucreaza si la proiectele proprii. Apoi sunt concerte in viitorul apropiat unde vom fi iarasi alaturi si cine stie…poate ne vom dori si locul 1 la Eurovisionul international.
Acum că te muţi definitiv înapoi în România, îţi aduci şi soţia şi copiii cu tine?
Din septembrie 2011 toata familia este oficial rezidenta in Romania. Noi ne-am dat o perioada de proba de 2 ani de zile. Sper ca proiectele muzicale precum si viata noastra din Romania de zi cu zi sa fie pe masura asteptarilor si sa vorbim nu doar de 2 ani ci….20 in final!
În noul single, colaborezi cu un artist din Suedia. Vei încerca să aduci în România ceva din muzica ascultată în ţările nordice?
Absolut, cu putin noroc si mai ales cu sustinerea radiourilor voi incerca sa aduc publicului romanesc un aer mai scandinav in compozitiile si productiile muzicale. Mi-as dori sa fiu recunoscut ca unul din artistii cu un „sound” aparte in muzica pop romaneasca.