Vrei nu doar să-ţi păstrezi intactă valoarea economiilor, ci şi să le sporeşti? Evită să ţii banii la saltea! Pe lângă faptul că nu vei beneficia nici măcar de mica dobandă oferită de bancă dacă ţi-ai deschide un depozit, banii tăi vor valora în fiecare an cu câteva procente mai puţin, din cauza inflaţiei.
Există însă câteva variante pentru investiţii, care aduc – dacă nu câştiguri spectaculoase -, sigur stabilitate. Criză-necriză, industria bijuteriilor, de exemplu, merge la fel de bine. Explicaţia este simplă: la valoarea propriu-zisă a metalelor (aur, argint, platină sau paladiu) şi a pietrelor preţioase, se adaugă una mai importantă – cea sentimentală.
Regula de aur
Altfel spus, celebrul refren al lui Marylin Monroe pare mai adevărat ca niciodată: diamantele au rămas cele mai bune prietene ale femeilor. Dar şi o investiţie sigură pentru partenerii lor.
Aurul alb este, cu siguranţă, vedeta acestui an în materie de bijuterii. Dar câştigă teren şi aurul trandafiriu, pietrele preţioase asortate acestor nuanţe fiind perlele şi (mai ales) diamantele.
O variantă foarte bună pentru investiţie o reprezintă combinaţia de metale rare şi pietre preţioase. Dacă ai suficienţi bani, uită-te după bijuterii preţioase, din categoria celor de artă, care ulterior să prezinte interes în cadrul unei licitaţii sau pentru vreun colecţionar generos. Lingourile din aur sunt şi ele o investiţie bună.
Cu 400 de lei, oricine poate să cumpere, de la bancă, un lingou de aur de două grame. Preţul urcă până la 155.000 de lei, pentru un lingou de un kilogram. O monedă de 24 de carate de trei grame costă circa 500 de lei.
Alternativă avantajoasă la depozitele bancare
Investeşti deştept şi dacă îţi cheltuieşti banii pe titluri de stat – adică părţi din datoria publică a României. Ministerul Finanţelor va începe, în curând, să vândă titluri de stat cu 1.000 de lei bucata, adică de cinci ori mai puţin decât costă acum, iar cei care le vor cumpăra vor putea să le vândă oricând, pe bursă.
Acum, 1.000 de lei ţinuţi într-un depozit bancar aduc un câştig anual de 30 de lei, dacă scădem impozitul luat de stat şi comisionul perceput de bancă. Aceeaşi sumă, plasată în titluri de stat, îi lasă cumpărătorului un profit mai mare, din moment ce nu mai este aplicat impozitul de 16% şi nici comisionul bancar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro