Ponta vrea colaborare cu Iohannis
Cu toate că Iohannis este preşedintele ales, structura parlamentară şi de guvernare nu se modifică, întrucât premierul Victor Ponta a spus clar că nu îşi va da demisia din fruntea Guvernului pe care îl conduce.
“Domnul Iohannis este un preşedinte legitim şi sunt convins că va face tot ce va ţine de domnia sa pentru a face bine României. Exprim dorinţa de dialog cu noul preşedinte legitim. Sunt convins că domnia sa va dori să comunicăm, să facem bine ţării. România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Ne vom face în continuare datoria faţă de români. Atât timp cât am sprijinul coaliţiei, sunt hotărât să rămân în funcţia de primministru. Vrem să adoptăm în perioada următoare bugetul. Nu mărim taxele, nu schimbăm cota unică”, a declarat Victor Ponta. La rândul lui Klaus Iohannis a subliniat că e timpul ca Guvernul şi întreaga clasă politică să treacă la lucru.
Guvernul pică greu
Premierul are deci, pentru moment, sprijinul parlamentar al deputaţilor şi senatorilor UNPR, PLR, PC şi UDMR, iar o nouă moţiune de cenzură nu poate fi depusă până în februarie 2015, întrucât Opoziţia a depus deja una în această sesiune parlamentară, iar legea interzice depunerea a două astfel de iniţiative într-o singură sesiune parlamentară.
Tăriceanu, Oprea, Hunor şi Constantin se dau susţinători
Politicienii care conduc coaliţia de la guvernare, liderii PLR, PC, UDMR şi UNPR, şi-au reafirmat sprijinul pentru actuala formulă guvernamentală condusă de premierul Ponta.
“Este important de menţionat un lucru: aşa cum noi respectăm rezultatul votului din 2014, cred că şi adversarii noştri trebuie să respecte rezultatul votului din 2012 de la alegerile parlamentare. Am fost în turul II alături de Victor Ponta, neam asumat împreună proiectul USL 2 şi, ca atare, îmi asum şi o parte a eşecului. Asta nu înseamnă că îmi depun armele. Şi eu simt responsabilitatea celor care m-au votat şi pentru care trebuie să ne ducem mandatul la bun sfârşit. Rămân de părere că domnul Klaus Iohannis, cu toate că este câştigătorul alegerilor prezidenţiale, rămâne o persoană inadecvată pentru funcţia de preşedinte”, a declarat preşedintele PLR Călin Popescu Tăriceanu.
Şi preşedintele PC, ministrul agriculturii Daniel Constantin, dar şi liderul UNPR, şeful Internelor Gabriel Oprea, şi‑au reafirmat ieri sprijinul parlamentar şi guvernamental pentru premierul Victor Ponta, cei doi spunând că Executivul are mandatul românilor să-i conducă în urma votului de la alegerile parlamentare din 2012, când au fost votaţi masiv de electorat. Mai mult, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că UDMR susţine şi în viitor Guvernul Ponta, el primind asigurări în acest sens de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor.
Dosare penale pentru că au votat de mai multe ori
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au dat, în ziua alegerilor, 65 de amenzi în valoare de 32.600 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, chefliilor care s-au pus pe băutură lângă uşile secţiilor de votare şi celor care au îndemnat să voteze unul dintre cei doi candidaţi. Poliţiştii au întocmit şi 96 de dosare penale unor români care au încercat să ofere bunuri pentru ca alegătorii să voteze după cum le indicau ei sau pentru că au votat de două sau de mai multe ori.
Oamenii au «măturat» străzile
Zeci de mii de persoane au manifestat la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, Constanţa, Galaţi şi Braşov în semn de solidaritate cu diaspora. La Bucureşti, manifestanţii au pornit din Piaţa Universităţii către Guvern, ajungând în cele din urmă pe bulevardul Kiseleff, unde jandarmii le-au blocat accesul către sediul PSD.
Participanţii scandau “Vor să voteze/lăsaţi-i să voteze”, cerând prelungirea votului în afara ţării. Manifestanţii au plecat apoi în Piaţa Universităţii, unde li s-a alăturat şi preşedintele ales Klaus Iohannis, marea de oameni sărbătorind alături de acesta rezultatul din turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale.
Presa străină
Presa străină relatează despre victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din România, notând că victoria acestuia este una cu totul surprinzătoare, din moment ce se afla la 10 procente în urma lui Victor Ponta.
“Iohannis a reuşit să câştige graţie celei mai mari participări la vot din anii 90 până în prezent, cu mult peste 60% (…) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obţinut victoria în primul tur, de acum două săptămâni, cu 40%, şi părea de neînvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe Ponta” – Die Welt.
“Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie «normală», liberă de corupţie” – Agenţia France Presse.
“Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului, care promite combaterea corupţiei” – Associated Press.
El, reformat, ea, grecocatolică
Klaus Iohannis s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, şi este de meserie profesor de fizică. Din anul 2000 este primar al municipiului Sibiu. A fost reales în 2004, 2008 şi 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, FDRG. Din 28 iunie 2014 este preşedintele PNL şi candidatul ACL (PNL+PDL) la alegerile prezidenţiale din 2014. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, născută pe data de 2 noiembrie 1960, profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu. Carmen Iohannis, născută Lăzurcă, este descendenta unei familii române unite (greco-catolice) din satul Sântu, aflat în apropiere de Reghin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro