Experţi din mai multe ţări se întrec în a scoate primul vaccin care să pună capăt răspândirii maladiei, iar autorităţile din fiecare stat iau măsuri ca nu cumva virusul să pătrundă în interiorul graniţelor. Fireşte, orice măsură de contracarare se face pe mulţi bani. Cârcotaşii ar mai adăuga chiar că se încearcă manipularea maselor. “Isteria e întreţinută de un pericol real, iar pericolul real e administrat, manipulat prin isterie. Cu certitudine însă, fenomenul din Africa de Vest este de un dramatism deosebit, e real”, a explicat pentru Libertatea generalul Mircea Chelaru (foto), fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, care consideră că extinderea bolii în spaţii considerate până acum intangibile – Statele Unite şi Uniunea Europeană – justifică prudenţa şi amplifică temerile.
Cei mai mulţi morţi, în Liberia
Cifre oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că Ebola a ucis, până în prezent, peste patru mii de oameni. Jumătate din cazurile mortale s-au înregistrat în Liberia. Alte două state grav afectate sunt Sierra Leone şi Guineea. Potrivit specialiştilor, numărul bolnavilor de Ebola ar putea ajunge la 1,5 milioane în întreaga lume până la începutul anului viitor, dacă nu se iau măsuri “hotărâte” de combatere a epidemiei. În ceea ce priveşte România, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că şase români se află în Sierra Leone, după ce le-au expirat contractele de muncă, iar aceştia vor să rămână acolo. Un pericol ar putea veni din partea celor peste 600 de studenţi africani care au revenit în această perioadă la studii în ţara noastră. Pentru a evita posibilitatea unei eventuale îmbolnăviri, autorităţile informează toate persoanele care vin pe aeroporturile din ţară care sunt simptomele bolii, cum se transmite, dar şi la cine trebuie să apeleze în cazul în care se simt rău. “O persoană care transmite această boală cu bună ştiinţă este pasibilă de închisoare de până la doi ani şi de amendă penală. Persoana care are cel mai mic simptom – febră, greaţă, vărsături – trebuie internată şi izolată”, a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.
Isterie sau nu, cert e că din februarie, de la începutul răspândirii virusului Ebola în Africa, mult mai mulţioameni au murit din cauza altor maladii: 300.000, de malarie şi alţi 600.000, de tuberculoză. l
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!