Cârdăşia de la primărie
Jongleriile pe lângă lege s-au mutat, începând cu ianuarie 2015, în “terenul” autorităţilor cu atribuţii de avizare şi control al unităţilor de alimentaţie publică. Urmare a cererilor patronilor de la Colectiv, Primăria sector 4, prin semnătura edilului Cristian Popescu Piedone, a emis în data de 14 ianuarie 2015, atât avizul, cât şi acordul de funcţionare a clubului. Asta, deşi în timpul scurs, reprezentanţii firmei nu făcuseră nici un demers pentru a obţine avizul PSI de la ISU! Chiar dacă s-au apărat susţinâd că legea e neclară şi inclusiv o hotărâre de guvern ar fi complicat lucrurile, judecătorii n-au fost de acord şi au dispus arestarea atât a primarului Piedone, cât şi a două dintre subordonatele sale, care au redactat şi au verificat legal documetele pentru Colectiv. Toţi trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual. Este vorba despre Luminiţa Larisa Ganea şi Camelia Iofciu, ultima fiind chiar şefa Serviciului Autorizări Comerciale din cadrul Primăriei sectorului 4 Bucureşti. “Aşadar, cei 3 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cunoscând că sunt încălcate condiţiile legale de funcţionare şi-au asumat încălcarea legii şi au emis autorizaţia pentru SC Colectiv Club SRL, asumându-şi consecinţa funcţionării clubului în condiţii de nesiguranţă publică. Prin faptele celor 3 inculpaţi s-a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti şi s-a creat pentru reprezentanţii SC Colectiv Club SRL posibilitatea desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică şi obţinerea unui folos necuvenit în cuantum de 62.298 de lei”, spun judecătorii în decizia de arestare a celor trei.
Controale ISU de mântuială
Cel puţin oficial, evidenţele Poliţiei Locale sector 4 arată că discoteca de la Colectiv a fost verificată o singură dată şi asta cu 9 zile înainte de tragedie, adică pe 21 octombrie 2015! Mai mult decât atât, controlul asumat public chiar de către Adrian Ionescu, şeful foştilor gardieni publici din sectorul 4, n-a vizat repectarea normelor privind securitatea la incendiu. “Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate. Reprezentanţii Autorităţii Locale sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI”, se arată într- un punct de vedere al Primăriei sectorului 4. Dacă poliţiştii locali s-au spălat pe mâini, o situaţie mult mai rea o au doi angajaţi ISU, cu grad de căpitan. Antonina Radu şi George Matei au fost arestaţi ieri pentru abuz în serviciu, după ce procurorii DNA au arătat că în toamna anului trecut, dar şi în primăvara acestui an, au verificat clubul Colectiv şi chiar i-au ajutat pe cei trei acţionari să-şi întocmească dosarul privind obţinerea avizelor şi autorizărilor necesare privind securitatea la incendiu. Din motive doar de ei ştiute, căci în faţa procurorilor au refuzat să facă vreo declaraţie, cei doi căpitani n-au raportat controalele făcute, astfel că, în mod oficial, ISU habar n-avea de existenţa clubului Colectiv.
Pirotehniştii, nepregătiţi
Vinerea neagră de la finalul lunii octombrie, dar mai ales a doua zi, sâmbăta, au fost două zile în care fentarea legii a fost ridicată la rang de artă, conform procurorilor. Mai întâi, patronii localului au încălcat legea primind în discotecă mai mulţi oameni decât era capacitatea maximă. Apoi, artificierul angajat ar fi folosit artificii de proastă calitate, ale căror instrucţiuni nu erau disponibile decât în limba bulgară. În plus, acesta şi un alt coleg de-ai săi au instalat produsele pirotehnice fără a respecta măsurile de siguranţă. Atât pirotehnicianul Viorel Zaharia, cât şi şefii săi, Daniela Niţă şi Cristian Niţă, au fost arestaţi. Primul va răspunde pentru ucidere din culpă, iar ultimii doi au fost interceptaţi de anchetatori în timp ce distrugeau probele împotriva lor. Este vorba despre contracte şi alte acte şterse din calculator, sub presiuni şi ameninţări, de alţi angajaţi de-ai lor. Ancheta este încă la început şi este de aşteptat ca numărul celor cercetaţi să crească. Surse judiciare susţin chiar că arestările vor continua în următoarea perioadă. l
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro