Printre bandiţii care câştigă după gratii mai bine decât un medic rezident de la noi sunt şi vreo 350 de românaşi condamnaţi pentru diverse infracţiuni.
În cele patru zone ale Siciliei – Messina, Calabria, Basilicata şi Puglia – , arondate Consulatului Român de curând inaugurat în insulă, sunt ridicate nu mai puţin de 50 de puşcării. Toate sunt pline ochi cu infractori din toată lumea care fie îşi ispăşesc pedepsele, fie sunt în stare de arest preventiv, în aşteptarea verdictului judecătorilor. Chiar şi în situaţia unei supraaglomerări nemaiîntâlnite până acum aici, în Sicilia, autorităţile italiene nu ţin cont de criza care le macină ţara şi îşi plătesc la zi datoriile faţă de puşcăriaşii pe care îi au în grijă. Singura condiţie ca banii să intre în contul banditului este ca acesta să aibă chef de muncă pentru a putea fi inclus în programul care permite retribuirea sa. ”Un deţinut aflat în închisorile italiene primeşte o retribuţie de 400 de euro pe lună. Trebuie doar să iasă muncă şi banii sunt ai lui. În puşcăriile din Sicilia sunt peste 350 de români care beneficiază de această măsură”, ne-au dezvăluit surse diplomatice.
Puşcăriaşii români ameniţă că se sinucid
Lipsa de ocupaţie a unor puşcăriaşi aflaţi în închisorile din Sicilia îi transformă în adevăraţi ”terorişti” care bombardează Consulatul Român cu false probleme. În scrisorile de zeci de pagini pe care le trimit personalului diplomatic de la consulat hoţii fabulează pe marginea unor probleme inexistente cu care s-ar confrunta după gratii şi cer sprijin consular. Infractorii nu uită să ameninţe că, dacă nu vine cineva la ei, se vor sinucide. Zilnic, la Consulatul României din Sicilia se primesc cel puţin şase depeşe de la deţinuţi români închişi în Sicilia.
Italienii vor să golească puşcăriile
Supraaglomeraţia din puşcării, echivalentul unor cheltuieli enorme, îi face pe politicienii italieni să ia în calcul aprobarea proiectului de suspendare a pedepselor. În acest moment, măsura propusă de golirea puşcăriilor este în dezbatere. Fireşte, cei care vor putea beneficia de clemenţa justiţiei vor fi doar acei indivizi care au comis infracţiuni minore. Comandantul carabinierilor din provincia Perugia a adus în discuție posibilitatea ca românii care comit fărădelegi grave să săvârșească pedeapsa în închisorile din țară. Deputatul William Brînză, preşedintele Comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, a transmis asigurări că va prezenta propunerea miniștrilor de resort în vederea încheierii unui protocol comun, care să soluționeze această problemă.
Corespondenţă din Sicilia, Italia
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!