Când s-a dat alarma, acum o săptămână, Sorin Neftode a ieşit pe uşa casei, privindu-şi soţia ce-l ţinea în braţe pe Sebastian, băieţelul lor în vârstă de doar şase luni. „Când s-au întocmit situaţiile cu jandarmii care vor interveni la prima urgenţă, am solicitat să fiu printre ei. Mi-am lăsat bebeluşul acasă ca să salvez oameni. La ora 06.00, am primit alarma, iar în 15 minute am ajuns la inspectorat, şi, imediat, împreună cu alţi 10 colegi, am plecat către zona oraş Ianca- satul Tîrlele Filiu, pentru a salva din nămeţi un pacient de 76 de ani, dar şi echipajul ambulanţei care fusese înzăpezit. Pînă în oraşul Ianca, care este la 50 de km de Brăila, am ajuns cu autospecialele noastre. Pe drum am ajutat la scoaterea din zăpadă a trei autovehicule, din care şi un jeep, care a rămas suspendat în zăpadă. Am mai dat în cîteva zone cu lopata, ca să putem trece, deoarece se formaseră suluri de zăpadă, dar am ajuns. Din oraşul Ianca nu se mai putea pleca cu maşinile şi am fost nevoiţi să mergem pe jos, aproximativ 7 km, în zona unde aveam informaţia că a rămas blocată ambulanţa. Viscolul îţi tăia răsuflarea, ningea foarte tare, şi te orientai foarte greu ca să urmezi drumul corect. Nu puteam vedea la mai mult de 10 m. Nu pot să uit niciodată cum pe gene se forma gheaţă care ne îngreuna şi mai mult vizibilitatea. Nu aveai după ce să te adăposteşti, întrucât vintul bătea din toate direcţiile. Tot timpul aveam în minte imaginea copilaşului meu, de numai şase luni, ţinut în braţe de soţie şi care rîdea la mine. Asta m-a făcut să mă ţin în picioare, să nu mă las doborit de vânt. După aproximativ trei ore de mers prin viscol şi zăpadă, am ajuns la ambulanţă. Aici am găsit asistenta, care-şi pierduse speranţa şi nu se putea opri din plâns. Dacă se mai rămânea acolo, se punea în pericol viaţa acestor oameni, mai ales că uşa culisantă a ambulanţei nu se mai închidea bine, din cauza zăpezii îngheţate la praguri. Pacientul a fost invelit cu mai multe pături şi a fost dus, prin zăpadă, încă 4 km, în localitatea Tîrlele Filiu, localitatea din care era. Targa folosită a fost una din material textil, iar pe post de mânere, am folosit lopeţile cu care venisem. Ne schimbam din când în când, iar după un timp, nu mai ştiu exact cât, am ajuns la casa omului. Deoarece se însereze, iar noi aveam hainele ude, am rămas peste noapte la căminul cultural. A doua zi, am plecat tot pe jos, tot pe vânt, către oraşul Ianca, încă 11 km, de această dată doar cu lopeţile în mînă”, povesteşte emoţionat Sorin.
Figura sublocotenentul Emil Luca, un alt salvator din rândul jandarmilor brăileni, pare ruptă dintr-un film de acţiune. Cu gheaţa acoperindu-i aproape toată faţa, luptătorul a dat, în zona Făurei-Ulmu, de nămeţi de cinci metrui, din care a scos oameni şi angajaţi de la „Deszăpezire”, cu tot cu utilaje. „Am plecat într-o misiune de salvare a persoanelor blocate în zona oraşul Făurei-Brateşu Vechi-Ulmu. Drumul arăta ca şi cum nimeni nu s-ar fi atins de el. Nu vedeai nimic în faţa ochilor. La intrarea în satul Brateşu Vechi era un dop uriaş. Cred că avea cu aproximaţie undeva la 5 metri înălţime. Totul era astupat, se vedeau doar câteva acoperişuri. Am dat peste un tractor în care se aflau mai multe persoane, o asistentă, doctorul şi şoferul de pe o ambulanţă, care rămăsese înzăpezită. La întoarcerea către Făurei, toţi am trăit cele mai cumplite clipe din viaţa noastră. Deşi unii ar da înapoi, gândindu-se în primul rând că au familie, noi am pus mai presus de toate, viaţa celor care urmam să-i salvăm. Nu se poate descrie în cuvinte prin ce clipe a trecut fiecare dintre noi. În timp ce mergeai, nu dura 10 secunde şi la ochi aveai gheaţă. Pur şi simplu îţi îngheţau ochii. Unui coleg i-au îngheţat atât de tare pleoapele încât nu mai vedea. Am făcut nu mai puţin de 8 ore pe un drum de 9 kilometri, pe care, în mod normal îl parcurgi pe o vreme frumoasă în mai puţin de două ore. Opt ore de mers prin viscol. Totuşi am avut mulţumirea sufletească că am salvat vieţi. Oameni pe care sincer a doua zi i-am fi găsit morţi”, ne-a povestit luptătorul.
Vreme geroasă în toată ţara
Vremea va fi geroasă dimineaţa. În vestul, centrul şi nordul ţării va ninge, în special după-amiaza şi noaptea, iar vântul va prezenta intensificãri mai ales la munte, viscolind şi spulberând trecător zăpada. Maxima se va situa între -7 şi 0 grade, iar minima, între -11 şi -3 grade. Mâine, maxima va fi între -7 şi 3 grade, iar minima, între -16 şi -6 grade. În Capitală, cerul va fi temporar noros şi mâine ar putea să ningă slab.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro