Autorităţile londoneze s-au pregătit din toate punctele de vedere, astfel că magistralele de metrou şi de cale ferată, care fac legătura către parcul olimpic au fost modernizate. Am ajuns repede din Băneasa noastră, cu două trenuri, un National Rail şi cun DLR. Şi am folosit minunea: linia de telecabine care traversează Tamisa şi care face legătura între „O2 Arena” şi „ExCeL Center”, un centru sportiv unde se vor desfăşura şapte discipline olimpice: lupte, haltere, taekwondo, box, tenis de masă, judo şi scrimă. Panorama este superbă: de la zgârie-nori, până la apele închise la culoare ale Tamisei şi la strălucirea metalică a modernelor săli unde se vor desfăşura competiţiile olimpice. Funicularul s-a făcut într-un an şi jumătate şi a costat 60.000.000 de lire. Un drum de jumătate de ceas cu maşina se face în cinci minute acum!
După un control de securitate sever, am ajuns şi în satul olimpic. Tricolorii ocupă 4 nivele într-un bloc de 9 etaje în care suntem vecini cu delegaţiile Ungariei, Braziliei, Columbiei, Siriei şi Noii Zeelande. Dacă sud-americanii fac antrenamente de box în faţa locului în care sunt cazaţi, neo-zeelandezii au ore fixe pentru haka, dansul războinic pe care l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Spre amuzamentul Marianei Bitang, antrenoarea lotului olimpic de gimnastică, care ne îndeamnă, făcând haz de necaz după primirea veştii că Larisa Iordache s-a accidentat: ”Băgaţi-vă şi voi între ei, poate luaţi şi nişte pumni! Că sunt moca!”
Satul Olimpic, amplasat undeva între West Ham şi Stratford, e o minune apărută într-o zonă rău famată. S-au construit supermarket-uri, au apărut bănci, parcuri, străzi dichisite, covoare gazon, care au generat 20.000 de noi locuri de muncă pentru constructorii englezi. Apartamentele din blocurile olimpice vor fi scoase la vânzare după JO, iar noii locatari se vor putea lăuda că locuiesc în acelaşi loc în care au s-au odihnit în timpul competiţiei Michael Phelps, Neymar sau Usain Bolt.
Chiar dacă toţi voluntarii ”sunt pentru prima oară la locul de muncă” şi nu se descurcă aşa cum ar trebui, chiar dacă distanţele între locurile în care se concurează sunt destul de mari, Londra 2012 a început măcar cu un cer senin. Dacă măcar soarele va fi acoperit de nori, să sperăm că va veni o ploaie de medalii pentru noi.
Recorduri de audienţă
Transmisia TV bate de mai mulţi ani recorduri. În 2000 au fost 3,7 miliarde de telespectatori, în 2004 s-a ajuns la 3,9, iar în 2008, la 4,3, dintre care două miliarde doar la ceremonia de deschidere. În 2012, vom vorbi despre o audienţă similară, dar recordurile vor fi bătute pe Internet. La precedentele Jocuri Olimpice, Facebook avea 100 de milioane de utilizatori, iar Twitter şase milioane. Acum, Facebook are aproximativ 900 de milioane, iar Twitter 140! Chiar dacă sportivilor li se interzice folosirea acestor medii, ele vor fi parte importantă a Jocurilor. Pentru concurenţi a fost creat aşa-numitul HUB, unde pot interacţiona cu fanii.
40.000 de forţe de ordine
Autorităţile au pregătit un număr impresionant de forţe de securitate, care să asigure securitatea pe perioada Jocurilor Olimpice. Există departamente marine, aeriene cât şi terestre. Toate aceste unităţi adună de două ori mai multe forţe armate ca trupele trimise în Afganistan. În satul olimpic, patrulează permanent soldaţi înarmaţi, iar Comitetul de Organizare a mobilizat, pentru 710.000 de euro, un număr impresionant de oameni de ordine – 40.000, dintre care 17.000 sunt militari.
Reţeaua de metrou a sucombat
La festivitatea de deschidere, la care au participat 120 de şefi de stat şi de Guvern (204 naţiuni au reprezentanţi la competiţiile londoneze) şi care au costat 27.000.000 de euro, a fost urmărită la tv de peste un miliard de telespectatori. La repetiţiile organizate de gazde, la care au luat parte 40.000 de oameni, afluxul de persoane doritoare să participe la eveniment a arătat prima slăbiciune a Londrei: reţeaua de metrou a metropolei, singura care poate funcţiona acceptabil într-un oraş cu trafic sufocant, a cedat. Un drum de maximum 30-40 de minute s-a transformat efectiv într-un coşmar de 3-4 ore.
13 miliarde de lire câştigate
Săptămâna trecută, premierul britanic David Cameron a sugerat că Jocurile Olimpice vor genera 13 miliarde de lire sterline în următorii patru ani, în timp ce costurile s-ar ridica la 9 miliarde de lire sterline. Totuşi, majoritatea economiştilor cred că sumele sunt prea optimiste, chiar dacă Olimpiada va oferi economiei britanice, aflată în recesiune, un uşor impuls pozitiv în trimestrul al treilea al acestui an. De altfel, 64% din adulţii britanici intervievaţi de firma de cercetare de piaţa ComRes sunt de părere că se cheltuie prea mult pentru organizarea acestui eveniment.
Bazele sportive în care se va concura la a 30-a ediţie a JO:
London Aquatics Centre, situat în Olympic Park, (17.500 de locuri) va găzdui concursurile de nataţie. Conţine două bazine de înot de dimensiuni olimpice (50m) şi un bazin pentru concursul de sărituri în apă (25m). Se concurează la înot, sărituri în apă şi înot sincron.
Water Polo Arena (5.000 de locuri) – va găzdui meciurile de polo pe apă.
Stadionul Olimpic are o capacitate de 80.000 de locuri şi va fi locul de desfăşurare a concursului de atletism. Tot aici vor avea loc cele două ceremonii, de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice. Stadionul a fost ales pentru a fi gazda Campionatului Mondial de Atletism din 2017.
Wembley Arena, cu o capacitate de 6.000 de locuri, va găzdui concursurile de badminton şi gimnastică ritmică. La origine, este o sală de concert.
North Greenwich Arena sau O2 Arena, cu o capacitate de 20.000 de locuri, este spaţiul unde se vor desfăşura întrecerile din baschet şi gimnastică artistică.
Cele cinci arene din cadrul ExCeL (Exhibition Centre London) vor găzdui competiţiile de box, scrimă, judo, tenis de masă, haltere şi lupte. Centrul nu are o capacitate fixăm şi va putea fi schimbată în funcţie de probe.
Wimbledon (All England Club) are o capacitate de 30.000 de locuri şi este cunoscut ca locul unde se organizează cel mai vechi şi mai prestigios turneu de tenis din lume.
Centrul Lee Valey White Water, cu o capacitate de 12.000 de locuri, este construit pe râul Lee, un lac artificial de 10.000 de metri pătraţi. Aici se vor ţine întrecerile de kaiac-canoe. Centrul a fost selectat pentru a găzdui campionatul Mondial de canoe în 2015.
CopperBox, cunoscută înainte ca Handball Arena, a fost redenumită ulterior pentru că, pe lângă handbal, va mai găzdui o probă de pentatlon modern (scrimă). Capacitatea sa este de 6.500 de locuri.
Basketball Arena, situată de asemenea în Parcul Olimpic, are o capacitate de 12.000 de locuri şi deţine una dintre cele mai mari instalaţii temporare din istoria JO. Pe lângă meciurile de baschet, aceasta va mai găzdui şi semifinalele şi finala de handbal, datorită spaţiului mult mai larg de care dispune.
London Velopark este centrul de ciclism, cu o capacitate de 6.000 de locuri. Este divizat în două etaje: un etaj inferior de 3.5000 de locuri, restul scaundelor fiind dispuse pe două nivele. Este situat în nordul Parcului Olimpic. În cadrul lui au loc curse pe velodrom, pe stradă sau pe munte.

PSD-PNL-UDMR au decis datele alegerilor prezidențiale 2025 – Surse
Recomandări
PSD-PNL-UDMR au decis datele alegerilor prezidențiale 2025 – Surse

Riverbank Arena, situată în Parcul Olimpic, are o capacitate de 15.000 de locuri. Aici vor avea loc întrecerile hocheiului pe iarbă.

Foto: Mihai Toma

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
„Din ce lume vin eu și din ce lume vine ea… Cum să mă cobor?”  Ce gest neașteptat a făcut Anamaria Prodan față de Corina Caciuc. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat asta
Viva.ro
„Din ce lume vin eu și din ce lume vine ea… Cum să mă cobor?” Ce gest neașteptat a făcut Anamaria Prodan față de Corina Caciuc. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat asta
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Libertateapentrufemei.ro
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Desertul care îți aduce noroc dacă-l consumi de Revelion. Se spune că noul an va fi plin de succes financiar dacă îl ai pe masă
FANATIK.RO
Desertul care îți aduce noroc dacă-l consumi de Revelion. Se spune că noul an va fi plin de succes financiar dacă îl ai pe masă
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! Scandalul anului în showbiz! Avea cea mai frumoasă familie și 3 fetițe!
Unica.ro
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! Scandalul anului în showbiz! Avea cea mai frumoasă familie și 3 fetițe!
Reacţia unei turiste din Anglia venite la munte, în România: "Nu ştii sigur dacă e real sau doar o fotografie"
Observatornews.ro
Reacţia unei turiste din Anglia venite la munte, în România: "Nu ştii sigur dacă e real sau doar o fotografie"
Horoscop 28 decembrie 2024. Fecioarele au parte de o zi care le provoacă să iasă în față, să vină cu propuneri, să încerce să miște lucrurile din loc
HOROSCOP
Horoscop 28 decembrie 2024. Fecioarele au parte de o zi care le provoacă să iasă în față, să vină cu propuneri, să încerce să miște lucrurile din loc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI