22 iulie. E ziua în care, în pofida impresiei că se va pronunţa abia la toamnă, Comisia Europeană a anunţat că-şi va publica Raportul privind justiţia românească. Auspiciile nu-s favorabile. Ieri, a treia zi consecutiv, magistraţii şi-au lăsat justiţiabilii să se sufoce pe holuri făcând iar, câteva ore, un soi de grevă pentru sporul de 50% pentru stres. Instanţele n-au bani de citaţii şi de rechizite. Posturile sunt neocupate. Justiţia e în conflict deschis cu Guvernul şi Parlamentul. Magistraţii cer demisia ministrului Predoiu. CSM invocă nevoia urgentă ca preşedintele Băsescu să medieze conflictul, însă acesta e prea ocupat cu raitele electorale.
Dar tarele proprii ale sistemului judiciar? Tergiversarea cauzelor (un banal şi necomplicat accident de circulaţie e plimbat de cinci ani) e provocată în bună măsură chiar de procurori şi judecători. Practica judiciară e contradictorie. Neimplicarea magistraţilor a dus la adoptarea superficială a codurilor. Hotărâri anapoda continuă să fie răsturnate la CEDO, statul plătind incompetenţa unor magistraţi. DNA rămâne o instituţie controversată, fiind suspectă, acum, tăcerea “televizionistului” Daniel Morar în cazul Ridzi. Cum va fi Raportul? Greu de presupus că nu va fi o bilă neagră.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro