Daca in ajunul Craciunului bucurestenii erau dispusi sa dea sume colosale pentru un brad, acum nu stiu cum sa scape de ei mai usor. Chiar daca firmele de salubrizare nu iau nici un ban pentru ridicarea brazilor, multi prefera sa-i arunce direct pe fereastra.
Alexandra si Simona locuiesc intr-un bloc din zona Doamna Ghica. Ele au recunoscut ca au adoptat aceeasi metoda de a scapa de pomul de Craciun pe care o folosesc multe alte persoane. “L-am aruncat de la fereastra. Ce era sa facem cu el?”, ne-au spus fetele, amuzate. Chiar daca lor li s-a parut o intamplare hazlie, sunt si persoane care sunt vizibil deranjate de astfel de practici.
“Au aruncat brazii direct de la balcon, sunt chiar aici, sub geamul meu, dar nu am ce sa le fac, asta este nivelul de educatie la noi. Noroc cu tiganii, care, din lipsa de lemne de foc, trec cu carutele printre blocuri si ii aduna, ca firmele de salubrizare nu ii iau daca nu sunt pusi langa ghena. Cui sa ne adresam, ca nu avem cui!”, spune cu naduf Dumitru Surmei, un pensionar de 57 de ani, care locuieste in cartierul Baicului.
Amenzi de pana la 6.000 lei
“Chiar daca amenzile date persoanelor care depoziteaza gunoiul in locuri nepermise sunt cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei, este foarte greu sa gasesti vinovatul. Vecinii nu spun cine e faptasul, iar sa stai sa vezi cine arunca bradul pe fereastra e aproape imposibil”, ne-a declarat Daniel Fita, seful biroului de presa de la Garda de Mediu.
Germania: brazii, hrana pentru elefantii de la Zoo
Brazii de Craciun sunt buni pentru digestie. Cea a elefantilor, bineinteles. Asa spun germanii, care au gasit solutia pentru a scapa de brazii care nu s-au vandut acum trei saptamani in piete. Elefantii Sara
si Dzomba, de la gradina zoologica din Rostock, au fost tratati regeste cu coniferele folosite pe post de aperitiv.
Nu este o solutie noua. Obiceiul de a hrani elefantii cu brazii ramasi nevanduti e vechi de 20 de ani, iar vanzatorii nu mai parasesc de multa vreme pomii in piete. Ii doneaza parcului zoologic.
Parerea autoritatilor
Anual, angajatii firmelor de salubrizare aduna de pe strazi sute de mii de brazi. Teodor Conteanu, seful sectiei Salubrizare Stradala REBU sector 1 , spune ca dupa ce sunt adunati, brazii sunt dusi laolalta cu resturile menajere, la groapa de gunoi. “Din nefericire, la noi inca nu se practica colectarea selectiva a deseurilor, brazii impreuna cu alte materiale lemnoase sfarsesc prin a putrezi la un loc cu deseurile menajere, in loc sa fie valorificati. Sa speram ca in cativa ani acest lucru se va schimba”, a mai declarat Conteanu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro