«Reactoarele erau neanvelopate»
În accidentele nucleare la centralele electrice, contaminarea mediului este semnificativ redusă sau chiar stopată dacă reactorul este anvelopat – adică are înveliş de protecţie din beton armat, cu o grosime de 1-2 metri, care reţine mare parte din radiaţii.
“Sovieticii au construit la Cernobîl o centrală nucleară care imita modelul de reactor CANDU, dar care era neanvelopat şi folosea ca moderator grafitul, nu apa grea. Pe 26 aprilie 1986, grafitul din reactorul 4 de la Cernobîl a luat foc şi a explodat”, ne-a explicat Cornel Mihulecea, “părintele” centralei nucleare de la Cernavodă, fost ministru secretar de stat, care înainte de 1990 s-a ocupat, timp de 14 ani, de proiectul energiei nucleare româneşti. Menţionăm că anvelopele de la Centrala Cernavodă sunt gândite în aşa fel încât nici dacă sunt lovite de un avion nu se poate ajunge la reactoare. În partea superioară există bazine mari pline cu apă, care se varsă imediat peste reactor, în caz de incendiu.
Sălbăticie – Luate prin surprindere de faptul că sălbăticiunile nu au ţinut cont de restricţiile impuse de contaminare, autorităţile din Ucraina au transformat zona Cernobîl într-o rezervaţie naturală
Radioactivitate – Specialiştii spun că, la 29 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, efectele devastatoare ale poluării se resimt încă, din cauza incendiilor de pădure de lângă centrala atomică. Aceste incendii duc la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei. Cercetătorii avertizează că situaţia se poate agrava, din cauza schimbării climei, care va face mai frecvente asemenea incendii de pădure. Mistreţii din zonă nu par însă afectaţi de radioactivitate…
Minunea de la Hiroshima şi Nagasaki
În 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, americanii au lansat două bombe nucleare asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki. Urmările au determinat Japonia să capituleze.
Memorialele din Hiroshima şi Nagasaki au înregistrat atunci moartea a peste 400.000 de oameni. Întâmplarea a făcut ca un japonez să supravieţuiască, în mod miraculous, celor două atacuri nucleare. Tsutomu Yamaguchi era la doar 3 kilometri de “zona zero” din Hiroshima când a căzut prima bombă. Se afla în oraş într-o călătorie de afaceri şi a fost ars serios pe partea stângă a corpului. A plecat spre casă pe 8 august, cu o zi înainte de cea de-a doua explozie. La Nagasaki s-a expus din nou radiaţiilor reziduale, cautându-şi rudele printre dărâmături. Pe 29 martie 2009, guvernul japonez l-a numit pe Tsutomu Yamaguchi dublu hibakusha (om afectat de explozie). Născut în 1916, Tsutomu Yamaguchi a trăit până în anul 2010, adică 94 de ani.