În urma studiilor făcute, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că organismul nostru are nevoie de cel puţin o săptămână pentru a se adapta la ora de vară. Pentru marea majoritate a oamenilor, ajustarea ceasului biologic se face rapid şi fără să le afecteze sănătatea. Pentru cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, lucrurile nu stau tocmai bine. Aceştia, spun cercetătorii, dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.
Creşte numărul internărilor
Schimbarea orei poate fi o cauză a creşterii numărului de internări în spitale. Aceste internări sunt mai numeroase şi toamna, când se revine la ora normală. Ar trebui totuşi ca cercetările să dovedească faptul că nu sunt şi alte cauze. Un studiu din 2008, realizat de cercetătorii din Australia, a relevat faptul că rata sinuciderilor în rândul bărbaţilor e mai mare la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară, comparativ cu situaţia din restul anului. Tot în 2008, o cercetare făcută în Suedia a arătat că numărul atacurilor de cord a crescut cu şase sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare ce urmează după schimbarea orei şi că e nevoie de o săptămână întreagă pentru ca riscul să revină la nivelul anterior trecerii la ora de vară/ iarnă.
Cum ne afectează organismul
În primul rând, ne perturbă ceasul biologic. Cel puţin aşa afirmă studii realizate de mai multe echipe de medici englezi şi germani. Se pare că mai puternic afectaţi sunt cei care se scoală foarte devreme dimineaţa (în cazul celor care pot dormi mai mult, organismul dispune de un răgaz ceva mai generos ca să se adapteze). Şi nivelul de stres este influenţat, la fel ca şi calitatea somnului. După cum se ştie, există o legătură puternică între lipsa de somn şi sănătatea mentală. Pornind de la acest fenomen, s-a constatat o creştere a stresului în condiţiile diminuării somnului. La fel cresc şi dificultăţile de concentrare la locul de muncă sau de învăţare, la şcoală.
Nu toate ţările au adoptat ideea
În prezent, aproximativ 70 de ţări mută acele ceasornicelor de două ori pe an. Totuşi, există state care au renunţat la această schimbare de oră. Printre cele care păstrează ora se numără Rusia, Belarus, Georgia şi câteva state din Asia Centrală, cum ar fi Japonia şi China. În ţările ecuatoriale şi tropicale nu se aplică ora de vară, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.
De unde a pornit ideea?
Ideea orei de vară i-a aparţinut lui Benjamin Franklin, care dorea să economisească uleiul folosit la vremea aceea pentru iluminatul public. Acesta a remarcat că vara, la ora când răsare soarele, străzile se umplu de lumină. Apoi, în anul 1907, ideea lui a fost preluată de un constructor britanic, care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, în 1916. În ţara noastră, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.