Cine poate vota
Cetăţenii români cu vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris pe listele electorale speciale.
Cine nu votează
Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Reguli la vot
Procesul electoral începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, care, după verificare, îi încredinţ ează buletinul de vot şi ştampila.
Alegătorii votează separat în cabine, aplicând ştampila cu menţiunea “votat” în interiorul dreptunghiului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului ales.
Ştampila cu menţiunea votat se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului.
După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduce în urnă. Alegătorii pot afla pe internet la ce secţie îşi pot exprima votul la alegerile europarlamentare, accesând site-ul oficial al Registrului Electoral, www.registrulelectoral.ro.
190 de secţii de votare au fost deschise în străinătate
Pentru alegerile europarlamentare, numărul secţiilor de votare din străinătate (unde pot vota cetăţenii români aflaţi peste hotare – n.r.) a rămas la fel ca în 2009, fiind dublat doar numărul celor din Moldova – de la 4 la 8 – şi din Spania – de la 9 la 18. În SUA sunt acum doar 5 secţii de vot, faţă de 19, câte erau la precedentele euroalegeri.
Ce spun oamenii
Libertatea a luat pulsul românilor înaintea scrutinului de astăzi.
Rezultatul? Oamenii sunt la fel de dezinteresaţi de alegerile europarlamentare ca şi până acum. Iată câteva opinii ale alegătorilor din ţara noastră: