Mai mulţi bani pentru arbitri
Cornel Penescu a explicat acum doi ani şi cum ar proceda în cazul în care ar decide că echipa sa trebuie să piardă un meci: “Mi-ar fi ruşine să le spun aşa ceva. Cum să le cer să piardă după ce tot sezonul îi frec la cap să câştige? Le-aş spune, probabil, să nu pună osul aşa tare, să nu se accidenteze, aş găsi eu ceva!” Penescu avea, în acea perioadă, probleme cu arbitrii: “Aş propune să le mărim baremul. Le-aş da şi 3.000 de euro, în loc de 300, numai să fiu arbitrat corect”.
“Din 2000 şi până în 2007, am pompat în FC Argeş 4.000.000 euro, însă mereu m-au curăţat «cavalerii »”, spunea Penescu. Cum, legal, nu s-a ajuns la mărirea baremului pentru arbitri, patronul piteştean a apucat- o pe căi greşite, dând şpagă inclusiv şefului “fluieraşilor”. În prezent, Cornel Penescu este reţinut de Poliţie şi riscă ani grei de puşcărie pentru dare de mită.
În ce jocuri ar fi dat mită
În dosarul de mită în care e cercetat Cornel Penescu sunt cinci meciuri anchetate:
FC Argeş – FC Braşov 1-0 (et. 3). Piteştenii au învins cu 1-0, printr-un gol marcat de Kamara (6), acestea fiind primele puncte luate de echipă de la revenirea în prima divizie. Meciul a fost arbitrat de Marius Martiş (Focşani), Miklos Nagy (Cluj) şi Zoltan Szekely (Cluj).
FC Argeş – Univ. Craiova 1-1 (et. 10). Arbitru a fost Aurelian Bogaciu, care, în prezent, este anchetat de procurori. Conform rechizitoriului, Bogaciu ar fi fost “sensibilizat” cu o prostituată în seara dinaintea partidei.
Gloria Bistriţa – FC Argeş 2-0 (et. 13). Partida a fost arbitrată de Tiberiu Lajos (Timişoara), care a dezavantajat în dese rânduri echipa lui Penescu.
FC Braşov – FC Argeş 1-0 (et. 19). Arbitru a fost Sorin Corpodean (Alba Iulia).
FC Argeş – CS Otopeni 1-1 (et. 24). Arbitru a fost Laurenţiu Danşa (Oradea).
Aproape incredibil, deşi beneficia de brigăzi preferenţiale, pe care le şi “sensibiliza”, în cele 5 meciuri, FC Argeş a câştigat doar 5 puncte!
În 2007, Penescu ştia câţi bani îţi trebuie pentru un blat
«Cât costă un aranjament? 50.000-100.000 $!»
✔ “Reciprocitate? Aranjament? Vânzare? Nu cunosc termenii. Eu le spun generic blaturi! Dar să vă zic ceva! Cât costă un blat? Între 50.000-100.000 $”.
✔ “Mie unul nu mi-ar conveni suma asta. Nu câştigi mare lucru. Ba chiar pierzi. Şi un loc dacă-i sărit din clasament, nu mai pupi aceiaşi bani din drepturile TV. Aşa că unde-i avantajul?”.
✔ “Ah, înainte era bine, pentru că veneau bani de la Consiliul Local. Îi durea în cur pe conducători. Vindeau meciurile şi băgau banii direct în buzunarul lor”.
Avere de 170.000.000 de euro
Cornel Penescu (43 de ani) este căsătorit şi are doi copii. Conform ediţiei din 2008 a Top 300 Capital, afacerile familiei Penescu se ridicau anul trecut la 160.000.000 -170.000.000 de euro. Penescu ocupa locul 42 în topul celor mai bogaţi români. În structura grupului PIC, care îi aparţine lui Penescu, intră hipermarketurile cu acelaşi nume, o divizie de construcţii, fabrici de zahăr, ulei, o unitate de decorticare a orezului, o firmă de taximetrie, una de pază, un ziar şi o televiziune locale, distribuţie de presă, dar şi peste 90% din clubul de fotbal FC Argeş. Ilie Penescu, fratele bosului din Trivale, se ocupă de construcţii, iar Cornel de partea comercială.
Pe 19 ianuarie 2007, ziarul Libertatea publica un articol care poate deveni azi probă la dosarul în care Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş, e cercetat pentru dare de mită. Vă prezentăm astăzi cele mai importante pasaje din articolul de acum doi ani.
Este de nouă ani investitor la clubul din Piteşti
A intrat în afaceri acum 18 ani, cu un hârb de Dacia 1300. “O luasem la mâna a doua. Eu eram şi şoferul, şi distribuitorul şi vânzătorul! Căram tot felul de chestii, şi tot eu le vindeam la o tarabă cu umbrelă, să nu mă bată soarele, că şi aşa eram bronzat!”, povestea Penescu. A ajuns sus de tot, şi a căzut brusc, semnându-şi trezirea la realitate. “Aveam o relaţie la Uzinele de la Colibaşi. Ne vedeam lunea, el îmi dădea geanta cu piese de schimb, eu îi plăteam. Ajunsesem să am numeroase comenzi din ţară, fiindcă nu se găseau deloc piese în magazine. Tăiam ţara în două, şi cu trenul, şi cu maşina! Duceam piesele într-o geantă diplomat, să nu bată la ochi. Sunt sincer, am făcut avere pe bişniţă şi şpagă!”, povestea afaceristul din Trivale.
A urmat traseul clasic. Drumuri în Turcia. Pentru marfă. Şi-a cumpărat o tarabă cu umbrelă, în piaţa mare din Trivale, pe care etala blugi şi tenişi chinezeşti. Asta a fost la început. Apoi a inaugurat supermarketurile PIC, celebre ca fiind locul unde un kilogram de zahăr avea 900 de grame! La FC Argeş, Penescu a “cotizat” din 2000 pentru ca, şase ani mai târziu, să devină acţionar majoritar. Primele măsuri luate de el au vizat înlăturarea cuplului Sorin Cârţu – Gigi Neţoiu, acuzat că “ar fi făcut 6-7 blaturi!”. Neprovocat, Penescu s-a lansat atunci într-o incredibilă apologie a aranjamentelor şi a meciurilor cumpărate, definind în detaliu modalitatea în care vedea posibilă punerea în aplicare a unor jocuri trucate în Liga I. Materialul poate fi probă la dosarul în care e cercetat piteşteanul.
Pasaje din confesiunea halucinantă
✔ “N-aş spune niciodată «nu» unui blat. Mai ales dacă ne-ar ajuta să ne salvăm de la retrogradare sau să ajungem în Cupele Europene”;
✔ “L-am dat afară pe Cârţu imediat, pentru că voiam să schimb imaginea pătată a clubului. Aflasem că se făcuseră deja şase- şapte blaturi sub comanda lui”.
✔ “Şi eu sunt investitor mai mic la Craiova, rapidistul George Copos bagă bani la noi, suntem prieteni, dar nu ne apucăm sa trântim meciurile”.