„Era o tumoră beningă care însă se putea maligniza şi atunci leoaica ar fi avut de suferit dacă nu era operată la timp. I s-a salvat viaţa prin această operaţie. Acum este bine, s-a reintegrat în comunitate şi e bine. Sunt foarte rare aceste tumori la lei. Nu era o mamară, ci era doar localizată în aceea zonă”, a spus dr. Dan Gâscă, veterinarul Grădinii Zoologice Galaţi.
Când a revenit printre felinele din familia ei Adela a primit, alături de ceilalţi lei, un mic dejun copios: o roabă de pui. „Ei au simţi că ceva nu e în regulă cu Adela. Cât a stat izolată ceilalţi lei din familie tot stăteau pe lângă uşa care îi despărţea şi răgeau de parcă ar fi aşteptat un semn de la ea. Ne bucurăm că acum e bine şi a revenit printre ai ei. Leii sunt printre puţinele animale care au şi comportament social de tip familial, o familie având 2 lei şi 4-5 leoiace, dar în familia Adelei ea este femela dominantă”, a spus Mădălin Şerban, de la Grădina Zoologică Galaţi.
Bugetul parcului zoologic nu a fost afectat de această întâmplare pentru că medicii specialişti gălăţeni şi cei de la Bucureşti au refuzat onorariile ce li s-ar fi cuvenit în urma interventiei.
Adela, leoaica operată, s-a născut în 2001, în captivitate, în Grădina Zoologică. Pîrinţii ei au fost aduşi tocmai în anul 1993 la Galaţi. Adela are 2 pui, un mascul şi o femela, care stau împreună cu ea în acelaşi ţarc. Grădina din Galaţi este în reabilitare şi când totul va fi gata Adela va avea mai mult spaţiu şi poate şi o familie mai mare deoarece, dacă va fi spaţiu, ar mai trebui măcar un alt leu deoarece toţi cei aflaţi acum la Galaţi sunt rude, iar consangvinitatea deja crează probleme.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro