Dolarul, de exemplu, care a crescut spectaculos în ultimele săptămâni şi a ajuns aproape de 4 lei, este moneda preferată de producătorii de tablete sau de telefoane. Ascensiunea dolarului va scumpi cu până la 10% şi hainele, încălţămintea, jucăriile, precum şi alte mărfuri aduse (mai ales) din ţările asiatice, în care plăţile între importatori şi exportatori sunt calculate în dolari, explică analistul economic Aurelian Dochia. Scumpirea dolarului anuleză, de asemenea, o parte din ieftinirea carburanţilor. “Întărirea dolarului va conduce la o reducere a tendinţei de ieftinire a carburanţilor, generată de scăderea semnificativă a barilului de petrol (de la 111 dolari în iunie 2014 la mai puţin de 50 de dolari pe baril acum)”, completează analistul financiar Radu Soviani. Alte scumpiri imediate se vor vedea la produsele al căror preţ este în franci – cum ar fi medicamentele (elveţienii au o industrie puternică a medicamentelor), ceasurile, dar şi ciocolata, adaugă Soviani.
Şi întreţinerea se va scumpi de la cotaţie
De asemenea, cei care au de plătit rate la bancă vor scoate luna aceasta mai mulţi bani din buzunar. Chiriaşii vor constata şi ei că, dacă au scadenţa zilele acestea, când cursul este dezavantajos pentru schimbul leilor în valută, vor fi nevoiţi să le dea cu 5-20% mai mult proprietarilor de apartamente, birouri sau spaţii comerciale. Şi cei care pleacă în străinătate şi apelează la casele de schimb trebuie să-şi refacă unele calcule, pentru că o cotaţie mare la valută înseamnă mai puţini bani de cheltuială şi servicii mai scumpe în ţările de destinaţie. Pe termen mediu, facturile la întreţinere vor suporta şi ele majorări. Asta mai ales că energia electrică este şi ea influenţată de cotaţia valutară.
Noi valori record ale valutelor
Dolarul şi francul au atins, vineri, noi maxime. Banca centrală a anunţat un curs în urcare puternică pentru moneda americană, cu 12,59 de bani (3,25%), la 3,998 de lei, iar francul elveţian a depăşit 4,58 de lei, atingând astfel al şaselea maximum consecutiv în ultimele şapte şedinţe. În schimb, euro s-a depreciat joi şi vineri faţă de moneda americană pe pieţele externe, în urma anunţului Băncii Centrale Europene că va lansa un program masiv de achiziţii de obligaţiuni. Cotaţia pentru euro a scăzut cu 0,7 bani, la 4,4935 de lei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!