Unul din misterele medicinei româneşti a fost demult spulberat: da, N. Paulescu este cel care a inventat insulina. O altă enigmă, mult mai mare, persistă încă. Câţi ani are prof. dr. Mircea Ifrim? Nimeni nu ştie! Fostul decan al Facultăţii de Medicină din Oradea are eliberate două diplome de doctor de către Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj. Pe una scrie că este născut în 1939, pe alta, în 1943. Bine că avem o certitudine: a văzut lumina zilei pe 4 mai, la Bucureşti. Anul rămâne incert.
Într-o autobiografie, hăt de pe vremea comuniştilor, Mircea Ifrim povestea că a intrat la Facultatea de Medicină Generală Bucureşti pe “bază de discuţie ştiinţifică” şi că a fost “activist extrabugetar”, iar tatăl, angajat al Ministerului de Interne. Dar nu dragostea sa faţă de PCR ne interesează, ci faptul că menţionează anul naşterii drept 1939!
Ulterior, în negura vremurilor, anul s-a pierdut şi a fost înlocuit cu 1943. În CV-ul său de decan la Oradea apare tot 1943, dar cifrele nu bat. Scrie că a terminat Facultatea de Medicină în 1963, la 20 de ani, ceea ce nu se putea întâmpla. Ei bine, mai apare în CV şi că a absolvit un curs de management la Oradea în 1989, dată la care universitatea nici nu exista. Dar nu suntem cârcotaşi! Una peste alta, Mircea Ifrim e un doctor bun, dar nimeni nu pricepe de ce a fost nevoie de această enigmă: când este născut? Dilema mi-au spulberat- o tot nişte doctori. Lui Ifrim îi e frică de pensie.
Taman acum, când se visează preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale sau măcar secretarul ei. Aşa că s-a vopsit şi a întinerit în acte. De ce nu faci, doctore, un implant şi treci, fără săţi tremure mâna, că eşti născut în 1989? Ai avea o carieră mult mai lungă!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro