Trebuie precizat că nu asociaţia de proprietari/ chiriaşi decide cine are sau nu are dreptul la ajutorul pentru încălzire, ci instituţiile prevăzute de OUG nr. 70/2011, privind măsuri de protecţie socială în perioada sezonului rece şi Normele metodologice de aplicare, cu modificările şi completările ulterioare.
Este vorba de direcţiile/departamentele pentru asistenţă socială şi protecţia copilului din cadrul primăriilor. Acestea decid, în funcţie de condiţiile prevăzute de lege (venituri pe familie, pe persoană singură etc.) dacă o persoană are sau nu are dreptul la ajutorul de încălzire. Pot pierde acest drept doar cei care în cererea formulată au furnizat date eronate şi cei care, deşi sunt eligibili, refuză să pună la dispoziţia comisiei care efectuează ancheta socială informaţiile şi documentele solicitate.
Se mai pot face cereri pentru renta viageră agricolă? Am împlinit 60 de ani, am arendat pământul unei asociaţii şi mi s-a spus că nu mai pot face cerere pentru rentă viageră. Este adevărat? Luminiţa Chira – Brăila
Răspuns: Da. Potrivit legii, renta viageră agricolă se acordă persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31.12.2009. După această dată, chiar dacă aţi îndeplinit condiţiile prevăzute de legea în cauză, nu vă mai puteţi înscrie pentru dobândirea unei rente viagere.
După cât timp se prescrie o amendă contravenţională? Soţia mea a primit o amendată contravenţională în anul 2005. În cât timp se prescrie această amendă? Ştefan Deciu, Vârvoru de Jos – Dolj
Răspuns: Potrivit Codului de Procedură Fiscală, termenul de perscripţie pentru amenzile contravenţionale este de 5 ani (cu începere de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost dată amenda respectivă).