Întreaga lume priveşte cu teamă spre Libia, acolo unde Muammar al Gaddafi nu s-a sinchisit să respecte ordinul ONU de a înceta crimele împotriva civililor. Ieri, la Paris, mai mulţi şefi de state şi de guverne s-au reunit de urgenţă şi au decis intervenţia militară.
La doar câteva minute după hotărârea începerii unui război, avioane de luptă franceze Rafale au survolat spaţiul aerian libian. În acelaşi timp, Marea Britanie a început redesfăşurarea avioanelor de luptă în Marea Mediterană, aşteptând semnalul de atac.
Colonelul continuă să ameninţe
Ofensiva aeriană a început aseară. Primii au lovit piloţii francezi, care au distrus mai multe blindate în apropierea oraşului Benghazi. A intrat în scenă apoi marina americană, care a lansat de pe portavionul USS Enterprise, dislocat în Mediterana, peste 100 de rachete de croazieră, distrugând peste 20 de baterii antiaeriene din jurul oraşelor Tripoli şi Misrata. Operaţiunile forţelor aliate erau programate să se desfăşoare şi în cursul nopţii trecute. Marea Britanie, Italia, Spania şi Canada urmau să intre în luptă. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat cât va dura războiul: “Operaţiunile militare se vor încheia atunci când violenţa împotriva civililor va lua sfârşit”. Pe de altă parte, Gaddafi a ameninţat: “Toţi cei care intervin în treburile interne ale ţării mele vor regreta. Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine şi bărbaţii, şi femeile, şi copiii”.
Ultima oră. Aseară la ora 18.45 a României, avioane de luptă franceze au bombardat ţinte de la sol în Libia. Şi Canada a anunţat trimiterea a şapte aeronave militare.
Preşedintele Franţei a anunţat atacuri militare
“Am decis aplicarea rezoluţiei ONU (…). Participanţii au convenit o acţiune militară, pentru ca rezoluţia să fie respectată”, a spus Sarkozy, care a adăugat că aeronavele deja împiedică atacurile forţelor pro- Gaddafi asupra oraşului Benghazi. “Forţele aeriene trebuie să se opună oricăror violenţe ale armatelor lui Gaddafi. Vom împiedica atacurile aeriene asupra oraşelor libiene”, a asigurat Sarkozy.
“În ultimele ore, forţele lui Gaddafi şi-au intensificat ofensiva asupra civililor. Popoarele arabe vor să se elibereze din sclavia în care se află de zeci de ani. A apărut o speranţă pentru toţi cei care vor democraţie. Viitorul acestor popoare este în mâinile lor. Nu vrem să luăm decizia în locul libienilor, este lupta lor pentru libertate”, a asigurat Sarkozy.
100 de români nu mai pot părăsi ţara
După ce 700 de cetăţeni români au plecat din Libia când situaţia de acolo a devenit tensionată, acum cel puţin alţi 100 se roagă pentru viaţa lor. Stabiliţi în Libia sau aflaţi la muncă, românii nu mai au, deocamdată, nici o cale de a se întoarce acasă. Spaţiul aerian libian e blocat, iar pe mare, dată fiind blocada maritimă instaurată de aliaţii NATO, nici un civil nu trece.