Oamenii din magazinul evreiesc au scăpat ascunzându-se în frigider
O femeie care se afla vineri în magazinul evreiesc din Porte de Vincennes, atacat de Amedy Coulibaly, povesteşte că 30 dintre oamenii din incintă s-au ascuns în camera frigorifică şi au stat acolo, de frică, mai bine de cinci ore, până când teroarea a luat sfârşit. Potrivit autorităţilor, teroristul avea la el explozibil. Din fericire, nu l-a folosit.
Australienii riscă: au publicat o caricatură cu Mahomed
Un ziar australian a publicat ieri un desen umoristic cu profetul Mahomed discutând cu Iisus şi a făcut apel la susţinerea libertăţii de exprimare în lume, după atacul din Paris asupra redacţiei revistei Charlie Hebdo. Desenul, apărut în The Weekend Australian şi intitulat “Să ne rugăm”, îl prezintă pe Iisus ţinând Coranul şi zicându-i lui Mahomed: “Ţi-am spus că este nevoie de o continuare” – referire la faptul că Biblia are un Vechi Testament şi un Nou Testament.
Mahomed, care ţine în mână un ziar intitulat “Lumea în război”, răspunde că în prezent nu poate lua o formă umană, pentru că ar fi crucificat dacă ar face acest lucru. Desenele cu Mahomed, precum caricaturile publicate Charlie Hebdo, sunt interzise de Islam, iar orice formă de ironizare a profetului îi irită pe musulmani.
Arnold Schwarzenegger s-a abonat la Charlie Hebdo
Vedetele de la Hollywood s-au alăturat victimelor teroriştilor care au speriat Hexagonul. Actorul şi fostul politician Arnold Schwarzenegger s-a abonat la săptămânalul francez Charlie Hebdo şi şi-a încurajat fanii şi colegii de breaslă să facă acelaşi lucru.
“Sunt alături de francezi în lupta împotriva terorismului şi vreau să transmit un mesaj, aşadar, mă abonez. Şi voi ar trebui să faceţi la fel”, a scris Arnold pe Twitter.
Peste 13.000 de persoane s-au abonat, de miercuri, la săptămânalul francez, potrivit cotidianului Le Figaro, dublându-se, astfel, numărul celor care urmăresc regulat publicaţia. Anterior, Charlie Hebdo avea 10.000 de abonaţi.
Francezii şi musulmanii, împreună la ambasada de la Bucureşti
Ambasada Franţei la Bucureşti a fost ieri loc de pelerinaj. Asociaţia “România Franţa Amicale France Roumanie” a organizat un miting omagial, iar în semn de solidaritate cu victimele de la Paris, a participat la eveniment şi o delegaţie a Ligii Islamice din România.
Preşedintele ligii, Abu Aloha Nagi Al-Ghity, a ţinut să precizeze că atacurile teroriste, cum au fost cele din Franţa, nu au, în opinia sa, nici o legătură cu religia musulmană. Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului României, şi-a făcut şi el drum ieri pe la ambasadă, pentru a prezenta condoleanţe.
“Trebuie să facem front comun pentru a ne apăra valorile pe care este clădită democraţia. Dreptul la liberă exprimare este un bun asupra căruia nu avem ce să negociem cu nimeni”, a declarat Tăriceanu.