Apetitul crescut, stresul și lipsa puterii de decizie sunt toate provocate de lipsa somnului, potrivit unor noi cercetări.
Cu cât o persoană doarme mai puțin, cu atât mănâncă mai mult și problema nu ar fi că se îngrașă. Obiceiul de a mânca haotic poate să ducă, pe termen lugn, la apariția unor boli precum obezitate, diabet de tipul 2 sau boli de inimă.
Există un cumul de factori care pot predispune o persoană să mănânce prea mult când somnul nu este satisfăcător, arată studiul al Journal of Health Psychology. De exemplu, când apare oboseala, sunt afectați hormonii responsabili cu apetitul, numiți greline.
Persoanele obosite sunt mult mai vulnerabile stresului emoțional și, prin urmare, pot fi mult mai impulsive. Această slăbiciune poate duce la o alimentație dezordonată și necontrolată. De asemenea impulsul de a mânca apare și de la lipsa de energie provocată de o zi încărcată și stresantă.
Cauzele care duc la un astfel de comportament sunt de natură biologică, emoțională, cognitivă, dar și de mediu. Un regim alimentar este foarte important pentru tratarea afecțiunilor cronice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tipul 2. Cu toate acestea, este importat să luăm în considerare ora la care ne culcăm și atenția pe care i-o acordăm acestei nevoi în viață noastră.
Sursă: Daily Mail