Liviu Tudan este unul dintre numele cele mai importante ale rockului românesc din deceniile 8 şi 9 ale secolului trecut. Pe numele adevărat Dumitru Tunsoiu, Tudan s-a născut în Bucureşti, la 29 noiembrie 1947. Numele sub care s-a făcut cunoscut l-a preluat de la cel al personajului pe care el însuşi l-a intepretat în filmul „Ultima noapte a copilăriei”, regizat de Savel Stiopul, în 1965. Atras de muzică, Tudan a urmat cursurile Liceului „George Enescu” apoi Conservatorul din Bucureşti, fiind mutat, însă, din motive disciplinare la cel din Iaşi.
Devine membru în diferite trupe de rock: Sideral şi Metronom. Dar destinul lui a fost legat de cel al formaţiei Roşu şi Negru, înfiinţată în 1963 şi al cărei lider iniţial era Nancy Brandes, al cărei membru devine în 1968. La chiar prima ediţie a Festivalului Club A, trupa obţine toate marile premii ale competiţiei. După plecarea lui Brandes în Israel, în 1975, Tudan devine şeful de neconstestat al formaţiei şi va rămâne astfel vreme de trei decenii, până la moartea sa. Chiar în 1976, se formează trupa lui Tudan formează împreună cu Progresiv TM condus de Ladislau Herdina primul supergrup românesc, scoţând unul dintre cele mai interesante şi importante albume de rock româneşti din toate timpurile, „Puterea muzicii”. Muzical, sound-ul Roşu şi Negru se va îndrepta, poate, în anii 80, spre zone mai facil melodioase, cu incursiuni clare, adesea, prin texte, în lumea copilăriei şi a basmului. Din acest motiv, în ciuda numeroaselor compoziţii, probabil că piese ca „Alfabetul” şi „Pseudofabulă” rămân cele mai cunoscute ale grupului.
Cu toate acestea, show-urile live ale trupei rămân repere memorabile pentru publicul de atunci, atmosfera apropiată de cea occidentală din concerte fiind dată nu doar de preluarea unor compoziţii faimoase ale marilor grupuri rock mondiale ale vremii, ci şi de pasajele muzicale de mare virtuozitate, în care fiecare membru al trupei îşi arăta măiestria instrumentală.De altfel, Roşu şi Negru a fost „casa” multor remarcabili muzicieni, de la baterisţii Dorel Vintilă Zaharia, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Nelu Dumitrescu şi Liviu Hrişcu, la chitariştii Florin Ochescu, Dan Bădulescu, Nuţu Olteanu, Perin Boian, Gabriel Nacu şi Adi Ordean, clăparul Nicu Enache sau basiştii Mircea Marcovici şi Marty Popescu, cei din urmă preluând chitara bass când Tudan cânta doar ca solist vocal.
A fost doborât de ciroză
Odiseea trecerii prin trupă şi a altor mari instrumentişti a continuat şi după 1990. În 1991, Tudan compune probabil cea mai cunoscută piesă post-revoluţionară a grupui, „Crăciun însângerat”, pentru ca în 1993 formaţia să cânte în deschiderea concertului supergrupului Asia. Din păcate, starea de sănătate a lui Tudan, diagnosticat încă din 1976 cu hepatită tip C, se agravează treptat, ceea ce face ca trupa să ia lungi pauze şi incercând din când în când să revină pe o scenă muzicală care cunoştea prounde schimbări în privinţa stilurilor muzicale agreate de marele public.
Nu la multă vreme după un transplant de ficat impus de ciroza ce-l cotropise, ce părea reuşit, Liviu Tudan se stingea din viaţă, la 26 mai 2005. Unul dintre preoţii care au oficiat slujba de înmormântare a fost chiar fostul lui coleg de trupă, Dan Bădulescu care, între timp, se dedicase vieţii preoţeşti. Vag amintit azi, Tudan rămâne mai ales în inima celor care l-au cunoscut şi a celor care ştiu ce a însemnat el pentru muzica rock românească într-o epocă în care nimeni nu bănuia către ce schimbări radicale se va îndrepta societatea românească.