FALS Napoleon avea 1.73 cm ceea ce era peste media de la acea vreme. Faptul că e mic de înălțime era doar propagandă de război.
2. Oamenii folosesc 10% din creier
FALS Niciun studiu nu susține că oamenii folosesc doar 10% din creier. Este doar un mit care circulă de ani buni.
3. Dacă atingi puiii unor păsări vor fi respinși de mamele lor
FALS Un mit spune că puiii de păsări, dacă sunt atinși de om, adoptă mirosul acestora și vor fi respinși de mamele lor. Nu există nicio dovadă în acest sens.
4. Bea doi litri de apă pe zi
FALS Nu există niciun motiv medical să consumi atâta apă.
5. Vikingii purtau coarne pe cap
FALS Vikingii nu purtau coarne pe cap. Coiful cu coarne apare asociat cu civilizaţia vikingilor în afişele publicitare, picturi şi articole de popularizare, dar aceștia nu purtau astfel de coarne pentru că ar fi fost greu de realizat pentru acele vremuri.
6. Albert Einstein a fost corigent la matematică
FALS Einstein excela în domeniul matematicii încă de la vârstă fragedă. Zvonurile conform cărora acesta nu ar fi putut să rezolve corect o ecuaţie au început odată cu „Ripley’s Believe It Or Not”. Foaia matricola a lui Einstein, de la vârsta de 17 ani, arată că cea mai mare notă obţinută de acesta, un şase, fusese primită la Algebră şi Geometrie.
7. Marele Zid Chinezesc se vede din spațiu
FALS Marele Zid Chinezesc, construcția cu o lungime de 21.196,18 km, nu se vede din spațiu, lucru confirmat de-a lungul timpului de numeroși astronauți.
8. Cristofor Columb a descoperit America
FALS Columb a ajuns pe uscat în zona Caraibelor şi a explorat America Centrală şi de Sud. El nu a ajuns niciodată în America de Nord. Cu toate acestea, marinarul este considerat descoperitorul Americii, iar anual americanii sărbătoresc ziua lui Columb.
9. Galileo Galilei a spus celebra frază care i se atribuie: “E pur si muove” („Şi totuşi se învârte”)
FALS Nu există nicio dovadă că ar fi murmurat aceste cuvinte atunci când a fost obligat să-și renege descoperirile. Mai mulţi istorici cred că fraza a fost inventată şi “pusă” în gura lui Galilei de scriitorul torinez Giuseppe Baretti, într-o carte de ficţiune numită “Biblioteca italiană”, scrisă în 1757.
10. Taurii sunt enervați de culoarea roșie
FALS Vitele sunt daltoniste și nu disting culorile. Ceea ce-l scoate din sărite pe taur este fluturarea pelerinei de către matador şi nicidecum culoarea roșie.
Foto: EPA & NorthFoto