Prin mâna specialistei agenţiei au trecut tot felul de persoane pentru care porţia de heroină, etnobotanice şi canabis era doar hrana de zi cu zi. Dacă acum 20 de ani drogaţii habar n-aveau de ce se apucă de narcotice, acum totul e o distracţie la foc continuu.
Iar atunci erau mai puţini la număr. Acum sunt mai mulţi, iar tentaţia e aproape la orice pas şi pentru toate buzunarele. Consumatorii cred, în mintea lor acaparată de prafurile şi soluţiile stupefiante, că nu există om să nu se drogheze.
Cel mai greu e cu heroina
Prin mâna Alinei Neagoe (41 de ani) au trecut sute de tineri, şi nu numai, cu care a stat şi a discutat mii de ore.
“Pentru un consumator e ca şi cum s-ar muta în alt oraş, în care nu cunoaşte pe nimeni. Speriat, el vrea să se întoarcă în locul în care era obişnuit să stea”, ne-a mărturisit specialista.
În cei zece ani de când vindecă sufletele celor înfrăţiţi cu “moartea albă”, psihologul a observat că dependenţilor de heroină le este cel mai greu să renunţe.
“Procentul celor care s-au lăsat definitiv e undeva la 40 la sută. În schimb, consumatorii de canabis renunţă în proporţie de 80-90 la sută, pentru că acest drog nu dă dependenţă”, ne-a mai spus angajata de la Antidrog.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro