262.395 de foşti şomeri nu îşi mai caută un job
În fine, şi vârstinicii greşesc, pentru că se mulţumesc să facă pasul înapoi. Se mulţumesc să abordeze pensia anticipată, chiar dacă e mai mică, sau alte forme de asistenţă socială. Sau să stea “gospodar pe lângă casă”, în special cei care trăiesc în mediul rural, respectiv 18,9% din populaţia cu vârste între 55 şi 64 de ani. Statistic, totalul persoanelor de toate vârstele care au ales să nu îşi caute un loc de muncă a fost de 262.395 la nivel naţional, în ultimul trimestru al anului 2014.
Dintre acestea, 33.438 au vârste între 50 şi 64 de ani. Tendinţa nu este specific românească, ea se manifestă la nivelul întregii Uniunii Europene, care a definit-o drept “vârstism” şi a început să o studieze pentru a putea să o modifice prin coduri de conduită, care încearcă readucerea în câmpul muncii a vârstnicilor, dar şi atragerea pensionarilor în activităţi care să le poată rotunji veniturile.
Patru sfaturi practice pentru angajare chiar şi la 55 de ani
Pe site-ul www.fiiactiv.eu se găsesc sfaturi practice pentru persoanele vârstnice care vor să ajungă la un interviu de angajare. Trebuie trimisă întâi o scrisoare de intenţie:
Sfatul 1. Trebuie să reiasă din scrisoare că ai înţeles cerinţele postului şi că ştii câteva lucruri importante despre organizaţie.
Sfatul 2. Trebuie să faci o conexiune clară, explicită, cu enumerări, între pregătirea, experienţa ta şi cerinţele postului.
Sfatul 3. În finalul scrisorii trebuie să tragi o concluzie şi să menţionezi motivele pentru care meriţi o programare la interviu.
Sfatul 4. În scrisoarea de intenţie NU trebuie să faci referire la salariu sau la alte beneficii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro