- Limitează consumul de carne. Peştele şi carnea se numără printre cele mai scumpe alimente, iar excesul nu face bine organismului. Poţi mânca aceste produse de maximum două ori pe săptămână pentru a face o economie serioasă, înlocuind aportul zilnic necesar de proteine cu ciuperci sau soia.
- Renunţă la fructele şi legumele exotice. Fructele şi legumele exotice sunt scumpe şi nu ni le permitem în fiecare zi, aşa cå e mai bine så profiţi de bogăţia de verdeţuri, fructe zemoase şi legume aromate autohtone din pieţe.
- Cumpără fructe şi legume de la ţărani. Dacă ai o piaţă în apropierea casei, profită de acest lucru pentru a te aproviziona mereu cu fructe, legume şi verdeţuri proaspete. Caută preţurile mici, pe care le găseşti de obicei la producătorii de la ţară. Nu te lăsa dezamăgit de merele mai mici sau de roşiile inestetice pe care le pun ei pe tarabă – acesta este semnul clar că producătorii nu au folosit substanţe chimice. Preţul acestor produse va fi întotdeauna foarte mic, iar gustul te va satisface pe deplin.
- Aprovizionează-te cu produse de sezon. Fă o listă cu fructele şi legumele de sezon şi încearcă să creezi meniul de fiecare zi pe baza lor, evitân-du-le pe cât posibil pe cele din afara sezonului, mai scumpe. În această perioadă, de exemplu, găseşti în piaţă vinete, dovlecei, fasole verde, roşii, ardei, varză, caise, piersici, pepene galben şi verde şi mere.
- Nu te duce niciodată la cumpărături înfometat! Vei cumpăra mai mult decât ai nevoie şi vei face alegeri mai nesănătoase (dulciuri, chipsuri sau mâncare de tip fast-food).
- Cumpără alimente produse local. Fructele, brânzeturile, legumele, carnea şi chiar dulciurile pot fi achiziţionate la preţuri mult mai bune de la producătorii români decât de la comercianţii care importă produsele. În plus, vor fi proaspete.
- Găteşte. În locul unei mese la un fast-food alege o masă cu mâncare gătită. În primul rând, este mai sănătoasă, dar şi mult mai ieftină.
Ghiveci de legume – 5 lei
Ingrediente: două vinete potrivite (un leu), patru roşii (0,8 lei), o mână de fasole verde (0,5 lei), doi ardei (0,5 lei), un morcov (0,3 lei), două cepe (0,5 lei), doi cartofi (0,3 lei), un ardei iute (0,5 lei), câteva frunze de pătrunjel (0,3 lei), doi căţei de usturoi (0,3 lei), sare, piper.
Total – 5 lei.
Preparare: se căleşte ceapa tăiată mărunt în două linguri de ulei, într-o cratiţă. Vinetele, morcovii şi cartofii se curăţă de coajă şi se taie rondele. Fasolea verde se curăţă de codiţe şi ardeii de seminţe. Toate legumele se pun peste ceapa înăbuşită, se sărează şi se lasă la foc mic acoperite cu un capac până se înmoaie. Apoi se pune puţină apă peste şi se dau la cuptor aproximativ 30 de minute. Între timp, roşiile se opăresc, se îndepărtează coaja şi se taie bucăţele. Într-o tigaie, separat, se călesc un pic. După ce au fiert legumele se adaugă şi roşiile călite şi se mai bagă 15 minute la cuptor. Când e gata, se pun usturoiul şi pătrunjelul tăiate mărunt.
Aperitiv cu brânză şi roşii – 5 lei
Ingrediente: patru roşii (0,5 lei), patru ardei (un leu), 300 g brânză (3 lei), un cubuleţ de unt (0,5 lei).
Total – 5 lei.
Preparare: din brânza telemea dată pe răzătoarea fină şi un cubuleţ de unt se face o pastă. Ardeii se curăţă de seminţe şi se taie pe jumătate. Se decupeazå câte un căpăcel din fiecare roşie, apoi se scoate miezul. Se umplu roşiile şi ardeii cu pasta de brânză. Se servesc reci.
Budincă pufoasă cu ouă – 6,9 lei
Ingrediente: 500 g melcişori (1,7 lei), două ouă (0,7 lei), 300 g telemea (3 lei), un pliculeţ de zahăr vanilat (0,5 lei), 200 g zahăr (un leu).
Total – 6,9 lei.
Preparare: se fierb pastele, apoi se scurg printr-o sită. Se trec printr- un jet de apă rece. Între timp, brânza se dă pe răzătoare şi se mixează cu ouăle bătute, zahărul şi pliculeţul de zahăr vanilat. Se amestecă toate ingredientele şi se pun într-un vas de Jena. Se bagă la cuptor aproximativ 30 de minute.
În piaţă găseşti cele mai ieftine produse
- Roşii – 1,5 lei/kg
- Ardei – 2 lei/kg
- Morcovi – 2 lei/kg
- Ceapă – 2 lei/kg
- Castraveţi – 1,5 lei/ kg
- Dovlecei – 1 leu/2 buc.
- Cartofi – 1,5 lei/kg
- Fasole verde – 2 lei/kg
- Fasole uscată – 8 lei/kg
- Vinete – 2 lei/kg
- Varză – 1 leu/kg
- Salată verde – 1,5 lei/buc.
- Usturoi – 10 lei/kg
- Pătrunjel – 1 leu/2 leg.
- Mărar – 1 lei/2 leg.
- Leuştean – 1 leu/2 leg.
- Caise – 3 lei/kg
- Piersici – 3 lei/kg
- Pepene verde – 0,7-1 leu/kg
- Pepene galben – 2 lei/kg
- Mere – 2,5 lei/kg
- Telemea – 9,5/kg
- Paste făinoase – 7 lei/kg
- Zahăr – 5 lei/kg
- Ouă – 0,30 lei/buc.
- Unt – 4,2 lei/pach.
- Ulei – 6 lei/kg
- Carne de porc – 16 lei/kg
- Carne de pui – 12 lei/kg
- Carne de vită – 19 lei/kg
- Peşte – 8 lei/kg
- Curcan – 17 lei/kg
- Lapte – 4 lei/litru
- Mazăre – 5 lei/kg
* Preţuri în pieţele din Capitală
Intră acum pe shop.libertatea.ro și cumpără, la un preț excepțional, DVD-ul «Gătește cu Horia Vîrlan»!