Ce găsim într-un cartof?
Aproximativ 77% din compoziţia cartofilor este apă şi tocmai această componentă îi face practic foarte hrănitori. De asemenea, sunt bogaţi în vitaminele C, B1, B2 (cartofii conţin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decât merele sau perele), precum şi în magneziu, potasiu şi calciu. Mai mult, 100 de grame de cartofi conţin 70 de calorii.
E bine să mâncăm cartofi cruzi?
Cartofii cruzi conţin solanină, o substanţă care protejează leguma, dar care poate face rău omului.
Consumat crud, cartoful poate provoca greaţă, vărsături şi ameţeli. Fierţi sau copţi însă, cartofii au efect calmant în caz de insomnie, crampe sau tuse. Sucul obţinut dintr- un cartof răzuit şi stors poate fi folosit în tratamentul natural al diabetului, al artritei, hepatitei, litiazei biliare, constipaţiei şi chiar al hemoroizilor.
Cum se păstrează?
Temperatura ideală de păstrare a cartofilor este cuprinsă între 4 şi 12 de grade, însă nu e recomandată depozitarea lor în frigider, ci într-un loc uscat şi întunecat (cămară, subsol). Nu-i spălaţi înainte de depozitare, pentru că stratul subţire de pământ care îi acoperă îi face să fie mai durabili.
De asemenea, nu îi păstraţi în pungi din plastic, ci puneţi-i întrun coş sau într-o cutie din lemn.
Cum se prepară?
Când fierbeţi cartofii, aveţi grijă să puneţi apă multă în vas, astfel încât să fie complet acoperiţi. După ce încep să fiarbă, reduceţi cantitatea de apă cu o treime şi adăugaţi sare, dar nu mai mult de o linguriţă rasă la un kilogram de legume. Cartofii sunt gata în aproximativ 20 de minute.
Cei mai buni cartofi crocanţi se obţin după două prăjeli. Aveţi grijă ca, a doua oară, când îi puneţi pe foc, să daţi flacăra de la aragaz mai mare. Cele două reprize trebuie programate una după alta, cu o pauză de câteva minute între ele.
Ştiaţi că…
- În întreaga lume există peste 4.000 de soiuri de cartofi?
- În România, anul trecut, s-au cultivat 87 de soiuri?
- Feliile de cartof, aplicate pe faţă, vă pot scăpa de cearcăne?
- Coaja şi “mustăţile” cartofilor conţin cantităţi foarte mari de solanină toxică şi de aceea trebuie îndepărtate?
Producţie-record în România
Leguma care s-a scumpit cel mai mult în această primăvară a atins acum un nou record, de data asta pozitiv. Fermierii se mândresc că au o producţie foarte bună de cartofi, dublă sau chiar triplă faţă de cea înregistrată în anii trecuţi. În zone renumite pentru culturile de cartofi, cum este judeţul Braşov, producătorii au ajuns să recolteze peste 30 de tone la hectar. În aceste condiţii, ei au ajuns acum să vândă foarte ieftin această legumă.