Puţin peste trei euro pentru orice tip de obiect vestimentar, fie el chiar şi puţin uzat, este un preţ irezistibil pentru foarte mulţi români care pun calitatea hainelor pe planul secund. De aceea, rulajul financiar în zecile de magazine de tip second hand a fost unul care i-a mulţumit pe patronii turci vizaţi acum de megaancheta care s-a întins în mai toată România.
Numai că urmaşii lui Baiazid aciuaţi pe plaiuri dâmboviţene nu s-au mulţumit doar cu ce le ieşea legal de pe urma vânzării hainelor vechi aduse de la Stambul, ci au apelat la cea mai la îndemână “reţetă” care le-a băgat suplimentar în buzunare alte şase milioane de lei, adică vreo 1,4 milioane de euro.
Timp de doi ani, turcii au făcut fel de fel de artificii financiare care i-au ţinut departe de plata taxelor către bugetul de stat: au “uitat” să treacă în acte tot ce au vândut la kilogram, dar au şi inventat anumite operaţiuni financiare inexistente.
Ieri, peste 300 de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice din Poliţia Capitalei şi procurori bucureşteni au bătut la uşa a peste 200 de magazine şi depozite ale societăţii care face afaceri cu haine second hand în Bucureşti şi în alte 27 de judeţe ale ţării.
Necazul turcilor se trage de la anumite cercetări mai aprofundate ale inspectorilor ANAF, dar şi de la implicarea ofiţerilor SRI, care le-au stat pe “coadă” aproape un an. Din cercetări reiese că cele şase milioane de lei au fost produse timp de doi ani, perioadă în care turcii nu şi-au plătit taxele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro