Ultima etapă a “Micii Bucle” s-a desfăşurat între Salonta şi Marghita, pe distanţa de 113 km şi a fost câştigată de grecul Ioannis Tamuridis (SP Tablewere), cronometrat cu timpul de 2:18:23. Pe locul secund s-a situat maghiarul Krisztian Lovassy (Tuşnad CT), iar poziţia a treia i-a revenit lui Eduard Grosu (România), ambii având acelaşi timp cu învingătorul.
În clasamentul general lider a rămas croatul Matija Kvasina. Acesta locuieşte în Zagreb şi practică ciclismul din 1993. A făcut parte din mai multe echipe slovene şi a reprezentat Croaţia la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind rezervă pentru competiţia similară de la Londra, din vara acestui an. “Pentru mine şi pentru echipa mea a fost un tur lung şi foarte greu. Cea mai dificilă etapă a fost cea de pe Transalpina, dar şi celelalte ne-au costat energie pentru a păstra tricoul galben. A fost o experienţă plăcută să alerg pentru Tuşnad Cycling Team şi îi dedic această victorie lui Eduard Novak, care m-a băgat în echipă la jumătatea sezonului, când nimeni nu mai vroia să mă legitimeze. Avem contract până la finalul sezonului, dar e posibil să prelungim înţelegerea. Următoarele competiţii la care o să particip sunt Turul Serbiei, campionatele naţionale ale Croaţiei şi Turul Sibiului. Ca în orice competiţie, ceilalţi competitori dau ce au mai bun şi e greu să câştigi. Nechita şi Tamouridis sunt ciclişti mai rapizi decât mine, dar nu au putut ţine pasul pe munte şi aceast lucru a fost în avantajul meu”, a declarat învingătorul.
Carol Eduard Novak, campionul paralimpic, coleg al lui Kvasina şi unul dintre oficialii clubului Tuşnad CT, spune că acesta era ceea ce îi lipsea echipei sale: “Am concurat mereu în această formulă de echipă, dar aveam nevoie de un căţărător de valoare, iar el este omul perfect pentru acest post. Încercăm să devenim mai profesionişti, mai buni, iar astfel de competiţii şi de rezultate ne ajută să ne atingem scopul, adică să fim un exemplu pentru viitorii ciclişti români”.
Kvasina a evoluat până în prezent la echipele Perutnina Ptuj (2004-2008 / Slovenia / echipă continentală), Amica Chips-Knauf (2009 / San Marino / echipă profesionistă continentală), Loborika (2009 / Croaţia / echipă continentală), Zheroquadro Radenska (2010 / Slovenia / echipă continentală) şi Loborika Favorit Team (2011-2012 / Croaţia / echipă continentală). În palmaresul său se găsesc cinci titluri de campion naţional al Croaţiei în proba de şosea, unul de câştigător al Turului Serbiei (2008), etape câştigate în tururile Ungariei, Cubei, Serbiei, Cursa solidarităţii olimpice, dar şi locurile 56 şi 37 la JO de la Beijing, în probele de şosea, respectiv contratimp individual.
CLASAMENTELE FINALE ALE TURULUI CICLIST AL ROMÂNIEI 2012:
Tricoul galben (BRD / clasamentului general individual)
1. Matja Kvasina (Croaţia / Tuşnad CT)
2. Victor De La Parte (Spania / SP Tableware) +23s
3. Johannes Heider (Germania / Univega) +2m51s
4. Denis Karnulin (Ucraina / ISD Lampre) +4m06s
5. Andrei Nechita (România) +4m23s
Tricoul alb (TNT / clasamentul combativităţii)
1. Ioannis Tamuridis (Grecia / SP Tableware)
2. Andrei Kulik (Ucraina)
3. Maksim Vasiliev (Ucraina / ISD Lampre)
Tricoul verde (Ciuc Radler / clasamentul căţărătorilor)
1. Johannes Heider (Germania / Univega)
2. Victor De La Parte (Spania / SP Tableware)
3. Anatoli Pahtusov (Ucraina / ISD Lampre)
Tricoul roşu (NIRO Group / clasamentul sprinterilor)
1. Oleksandr Golovaş (Ucraina)
2. Alexandru Ciocan (CS Otopeni)
3. Dmitri Popov (Ucraina)
Tricoul albastru (Bellotto / clasamentul celor mai bine clasaţi rutieri români)
1. Andrei Nechita (România)
2. Valentin Pleşea (CS Otopeni)
3. Nicolae Ţintea (CS Otopeni)
Tricoul tricolor (COSR / clasamentul celor mai bine clasaţi tineri rutieri români)
1. Valentin Pleşea (CS Otopeni)
2. Nicolae Ţintea (CS Otopeni)
3. Mihai Grosu (România)
Clasamentul pe echipe
1. Ucraina
2. ISD Lampre (Ucraina)
3. Tuşnad Cycling Team (România)
4. Nessebar Shockblaze (Bulgaria)
5. SP Tableware (Grecia)
Foto: Gabriel Chirea